Vložil lake, 17. Květen 2014 - 7:52

Přečetl jste si fantazie autora jménem Jan Sůra. Už samotný nadpis článku je nepravdivý. Uvedu zde tvrzení novináře na pravou míru:

„Náklady na teplo podle plochy bytu končí, zákon vyžaduje měření.“
To není pravda. Neexistuje celostátně platný právní předpis, který by výslovně vyžadoval „měření“. Existuje pouze zákon, který (nesrozumitelným způsobem) stanoví povinnost instalovat cosi kdesi. Nestanoví ovšem povinnost podle toho pak něco měřit či rozúčtovat. Rozúčtování upravuje jiný předpis, zákon č. 67/2013 Sb.

"Podle zákona z roku 2012 musí mít do konce letošního roku všechny byty zařízení na měření spotřeby tepla.
To není pravda. Takový právní předpis neexistuje, ani se nepřipravuje. A troufám si říci, že nikdy v budoucnu nebude vydán. Teplo lze měřit, ovšem potřebný přístroj (měřič tepla) stojí s montáží kolem 4000 Kč a musel by být na každém radiátoru v domě, s povinným ověřením kařždé 4 roky za 2000 Kč. Takovou povinnost si stát nedovolí zavést.

„Za nesplnění instalace hrozí pokuta až 200 tisíc korun.“
To je sice informace pravdivá, ale stále není známo co by se mělo instalovat a kde. V závěru článku na iDnes je citován odborník, který to řekl naprosto jasně. V jiné diskusi byl popsán (neoficiální) názor pracovníků Státní energetické inspekce: „Na SEI mi ústně potvrdili, že vyhláška není, povinnost je, ale s ohledem na neexistenci legislativy nebude vymáhána a kontroly se vůbec nepřipravují. Příští týden mají školení v Praze a podrobněji se poptají na prováděcí předpis a povinnost na instalaci něčeho do bytů.“

„Za tři roky tedy čekají velké změny prakticky všechny domácnosti v bytech – většina bude muset současné měřáky na vodu i teplo vyměnit.“
To je evidentní nepravda, výmysl pana Sůry. Skutečnost je jiná: Bude třeba jako obvykle vyměnit vodoměry za metrologicky ověřené, ovšem teprve po uplynutí pěti let životnosti. Indikátory bude třeba vyměnit jako obvykle po skončení technické životnosti baterie, která je zpravidla 10 let. Měřiče tepla (pokud jsou instalovány) podléhají ověření každé 4 roky a nemění se. To by byl velmi drahý špás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.