Vložil lake, 13. Červen 2014 - 17:50

Podle zákona je věc jasná. Části, které se mají do stanov družstev přidat podle § 731, jsou základní práva a povinnosti členů, bez kterých je členství v družstvu hazardem a sázkou do loterie. Cožpak to stávající družstva ve stanovách nemají? Pak ať jsou podle § 777 ZOK zrušena!

To není tak překvapivé. Už jednou stát takto začal rozbíjet družstva, když jim zákonem č. 42/1992 Sb. přikázal začít rozprodávat družstevní majetek každému členovi, který si o to řekl. Takový útok proti družstevnímu vlastnictví si nedovolil ani stát v roce 1948, co si dovolilo Federální shromáždění v roce 1992.

Dobrá, vím, že existují družstva, která nemají definované ani to základní – práva a povinnosti člena, práva a povinnosti při uzavření smlouvy o pronájmu. Dokonce se ani neví, zda majetek družstva může být po kusech rozprodáván současným nájemcům, nebo je to zakázáno. Vím, že schválení upravených stanov 100% většinou je podle ústavního práva v pořádku, ale je to prakticky nesplnitelné. Takže vidím hned pět možností dalšího vývoje situace:

  1. Bude se postupovat striktně podle současné právní úpravy, viz § 777: „soud na návrh rejstříkového soudu nebo osoby, která na tom osvědčí právní zájem, zruší obchodní korporaci a nařídí její likvidaci.“.
  2. Členové družstva ve strachu z likvidace najdou nakonec společnou řeč a odsouhlasí si příslušné části stanov 100% počtem hlasů.
  3. Družstvo se rozdělí na malá družstva a každé z nich přijme nové stanovy – již s úpravou podle § 731 ZOK. Kdo nebude souhlasit, nestane se členem nového družstva. Bude z něj pouhý nečlen – nájemce.
  4. Ustanovení § 731 ZOK bude napadeno Ústavní stížností; uvidíme jaký bude výsledek.
  5. Zákonodárci nějak upraví znění § 731 ZOK. Zcela jistě na poslední chvíli.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.