Vložil lake, 26. Květen 2014 - 9:43

Ingrid,
náklady nejsou spojené, toto v žádném případě neplatí. Pouze vy jste se nepokusili je rozklíčovat na vytápění a na ohřev TUV. Dělit náklady „naslepo“, pouze podle obecného poměru daného ve vyhlášce č. 194/2007 Sb. – to je ta poslední možnost, naprosto nepřesná a nevěrohodná. Tento způsob je použitelný jedině pokud vůbec nelze určit rozdělení nákladů jiným postupem. Je to výslovně uvedeno v § 7 vyhlášky.

Rozdělení nákladů samozřejmě lze určit jinak, celkem přesně, a to velmi jednoduše. Zde se o tom psalo: http://www.portalsvj.cz/…a-te-pro-tuv#….

Postačí tedy měřit a zaznamenávat spotřebu TUV a tepla potřebného k ohřevu vody. Samozřejmě mimo topné období, tím vyloučíte vliv vytápění. Z výsledku se jednoduše vypočte spotřeba tepla na přípravu a dodávku 1 m3 teplé vody. Hodnota bývá kolem 0.3 až 0.4 GJ/m3. Nikdy však nemůže být nižší než 0.21 GJ/m3. Jakmile je znám tento údaj pro dům, při rozúčtování se nadále postupuje takto:

  • Zjistí se celková dodávka TUV ve zúčtovacím období (v m3).
  • Vynásobí se zjištěným koeficientem; výsledkem je teplo k ohřevu TUV (v GJ).
  • Příslušná částka (v Kč) je nákladem na ohřev TUV v domě.
  • Zbytek uhrazené částky je nákladem na vytápění domu.

Vaše úvahy o základní složce 30% jsou zbytečné: základní složka pokrývá ztráty tepla při cirkulaci v potrubí. Nemá vůbec nic společného se spotřebou TUV v bytě, ani s počtem osob. Proto se také jmenuje „základní složka“, že ano …

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.