Vložil Poznamka (bez ověření), 4. Duben 2014 - 11:27

Jak to dělám já…, jsme SVJ od roku 2006, 60 jednotek, vlastní kotelna. účetnitví vede správce. Už nadpis tématu je zmatený neboť účetnictví nikomu nepředáváme, ale jde o problém specifikace účetního výstupu ve kterém vlastník nalezne co ho zajímá, převážně kde jsou jeho peníze.
Především předpoklady… pracovník SVJ pro tuto práci musí být vybaven (asi vlastním) počítačem, tiskárnou, přístupem na internet a solidní znalostí obsluhy. Náklady je třeba refundovat. Pro informovanost udržuji v akt. stavu 2 datové zdroje a zatím jsem s tím vystačil pro libovolný požadavek. Pokud někdo chce doklady pak je třeba požádat správce a vyhledat z archivu a zaplatit poplatek (buď SVJ nebo tazatel).
Informační zdroj 1. výpisy BU, transakční historie, pravidelně stahuji od banky přes internet a ukládám do excelovského sešitu postupně na jeden list. Od počátku SVJ máme cca 2800 trans. pohybů tj. 350 ročně. velikost souboru do 1M. Je třeba do popisu transakce psát účel výdaje, pak je to srozumitelný pro každého. Případně doplním já do záznamu v excelu.
Informační zdroj 2. Výstup z účetnictví rovněž dostávám do excelu a bývá označen jako „Položková hlavní kniha“ nebo „Kniha analytické evidence účtů“ někdy i denník nebo „obratovka“ … Hlavní třídění je dle analytického účtu, začíná záznamem PZ pokud existuje, pak položky obratů dokladující změny stavů dle jednotlivých účetních případů. Na závěr je zůstatek účtu. Třídění záznamů je chronologické. Záznam obsahuje nejdůležitější položky z účetního případu: odkaz na doklad, čas uskutečnění, rok, subjekty (dlužník, věřitel, …), velikost (Kč), a strana účtování, var.sym… Soubor má ročně 3,5 tis záznamů tj. 28 tis od počátku existence SVJ, velikost souboru do 3M.
Pro zvěřejnění aplikuji tyto metody: 

  1. kdo mi poskytne mail adresu, tomu pošlu…
  2. založím e-mail adresu, tak vložím správu s přílohou souborů (i jiných materiálů). Na požádání umožním přístup, s příslibem že obsah zpráv ponechá… 
  3. založit web a zde zvěřejnit (komerčně www.svjonline.cz
  4. kdo nemá počítač většinou nic nechce, chce-li něco pak musím tisknout!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.