Vložil Anonymous, 26. Únor 2008 - 12:40

Dokumentace o začlenění do kategorie podle požárního nebezpečí a její nezbytnost ano – ne ?

Nikdo snad nezpochybňuje nutnost zabezpeční objektu „domu“ proti nebezpečí požáru. K tomu slouží stanovené prostředky a jejich „mobilita“ která podléhá stanoveným povinným prohlídkám způsobilou osobou. Výkon těchto prohlídek stejně tak jako dalších činností v této oblasti je prováděn v rámci podnikatelské činnosti.

Dokumentace o začlenění do kategorie podle požárního nebezpečí (dále „dokumentace“) je dle mého názoru dána již PD a tech. stavem domu v době dokončení jeho výstavby a zápisem o kolaudaci, k níž je předkládána protipožární zpráva.

Co se na stavbě od té doby zásadně změnilo ? např. Bytová jádra –z hořlavého umakartu na nehořlavé materiály (uvádí se to v požární zprávě ?). Výměna oken – hořlavé dřevo nahrazeno plastem (hořlavým ? chce na to někdo při požární prohlídce atest ?) Zateplení domu – pro zateplovací systémy je od výšky 22 m stanovena podmínka použití minerálních materiálů místo polystyrenu. To je snad jediné co by dle mého názoru mohlo mít vliv a bylo důvodem na vypracování takové „dokumentace“.

Jsme v tržním prostředí a tak se chovají jako podnikatelé i odborníci na požární prevenci tržně, „prodávají určitý produkt“. Domnívám se, že ne vždy musí jejich závěry vyžadovat nezbytně koupi „každého produktu“, na který se ze „spektra nabídky“ (ne vždy a všech předepsaných protipožárních předpisů pro určité účely a podmínky) protipožárních předpisů odvolávají.

Ví někdo z diskutujících kolik by taková „dokumentace“ stála a jaké je další její využití ? Co podle takové „dokumentace“, když už se zaplatí její pořízení, bude zase v dalších obdobích psát „někdo“ za „nutné zprávy a posudky“ (ne zadarmo), které požáru zřejmě nezabrání ? Hlavně z toho má odpovědný statutární zástupce těžkou hlavu, jak je vidět.

Lobizmus působí v parlamentu ve všech oblastech, které mohou přinášet některé ze „zájmových stran“ nejen dobrý úmysl, někdy však v míře nikoliv nezbytné, převážně však to někomu přináší i peníze. Možná mi někdo můj názor, třeba chybný, vyvrátíte.

k.kolar@centrum­.cz

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.