Vložil lake, 10. Březen 2014 - 12:24

Předsedo, číst umíte, ale je třeba porozumět obsahu. To se Vám nepovedlo.

Text se zabývá legislativními dopady na právní vztahy po zrušení ZoVB dnem účinnosti NOZ. Je výslovně zmíněn stav, kdy právní stav vznikl podle ZoVB v době do 31.12.2013, ale postupovat se bude po účinnosti NOZ. Cituji z textu důvodové zprávy:

Z přechodných ustanovení § 3028 odst. 3 NOZ se dovozuje, že dosavadní zvláštní ustanovení ZoVB (…) se použijí i po účinnosti NOZ pro případy, kdy oprávněný člen SBD (nebo právního nástupce SBD) včas podal výzvu k uzavření smlouvy o převodu jednotky (…).
Stejně tak se použije přechodné ustanovení § 3028 odst. 3 NOZ v případě, kdy SBD rozhodlo přede dnem nabytí účinnosti NOZ o převodu jednotek (…) a k převodu vlastnictví jednotky bude docházet až po účinnosti NOZ.
Použijí se všechny podmínky a náležitosti dosud stanovené v ZoVB

Nu, a co platí pro právní vztah mezi družstvem a nabyvatelem jednotky, platí shodně pro právní vztah mezi SVJ(2000) a vlastníky jednotek, případně právní vztah mezi vlastníky jednotek navzájem. Stejně tak se použije přechodné ustanovení § 3028 odst. 3 NOZ i v tomto případě.

Smlouva, uzavřená mezi družstvem a jinou osobou podle ZoVB, je právně totéž, jako stanovy SVJ, které jsou smlouvou sui generis, uzavřenou mezi vlastníky jednotek navzájem. Není zde žádný rozdíl v právním posouzení:

  • Jestliže vlastnictví jednotky vzniklo v době platnosti ZoVB, použijí se všechny podmínky a náležitosti dosud stanovené v ZoVB.
  • Pro obsah stanov přijatých v době platnosti ZoVB se použijí všechny podmínky a náležitosti dosud stanovené v ZoVB.
  • Pro práva a povinnosti SVJ(2000) vůči vlastníkům jednotek se použijí všechny podmínky a náležitosti dosud stanovené v ZoVB.
  • Pro práva a povinnosti vlastníků jednotek navzájem se použijí všechny podmínky a náležitosti dosud stanovené v ZoVB.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.