Vložil lake, 15. Únor 2014 - 5:44

Inu, u družstevních bytů je naprosto odlišný právní stav. Podle zákona o obchodních korporacích platí pro byty v majetku družstva:

90/2012 Sb. § 736
(2) Převodem družstevního podílu, s nímž byl spojen nájem družstevního bytu nebo právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, dochází k převodu nájmu družstevního bytu, anebo převodu práva na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu včetně všech práv a povinností s tím spojených, a to včetně všech dluhů převodce vůči bytovému družstvu a dluhů bytového družstva vůči převodci, které souvisejí s užíváním družstevního bytu převodcem, anebo s právem na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu za podmínek určených stanovami.

NOZ neobsahuje obdobné ustanovení pro převod nemovitostí či jednotek. Způsob, jak může nemovitá věc (jednotka) být zatížena dluhem, který přejde na nabyvatele, je obsažen v § 1888 NOZ: zapsané zástavní právo nebo jiná jistota váznoucí na věci, uvedené ve veřejném seznamu jako záznam na listu vlastnictví jednotky.

Příklad: Vlastník jednotky si objednal od SVJ rozsáhlou opravu společných částí domu a zavázal se uhradit ji ve splátkách. SVJ mohlo požadovat zajištění – vklad zástavního práva k jednotce do katastru ve prospěch věřitele SVJ. V takovém případě se při prodeji jednotky uplatní ustanovení NOZ 1186 a společenství je povinno předat prodávajícímu „… potvrzení osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou“. SVJ v tomto potvrzení zohlední skutečnost, že dluh vlastníka jištěný zástavou je již částečně splacen. Z potvrzení tedy kupující zjisttí zůstatkovou výši dluhu, který na něj přejde.

Nic jiného v tom nehledejte. Určitě se toto ustanovení nevztahuje na dluhy předchozího vlastníka jednotky, vzniklé z poskytování služeb. To je obligační (závazkový) vztah mezi konkrétními osobami. I v tomto případě by samozřejmě mohlo dojít k přechodu dluhu – ovšem pouze pokud je příslušná zástava ve prospěch věřitele již zapsána v katastru.

Je zajímavé, že se objevují články, popisující (neexistující) přechod dluhů na vlastníka jednotky, ale nezaznamenal jsem článek, který by zmiňoval (nepochybně existující) přechod dluhů při převodu členského podílu v družstvu a práva na nájem družstevního bytu.

Až zákonodárci při novelizaci NOZ doplní výslovné ustanovení obdobné znění § 736 odst. 2 ZOK, bude to samozřejmě vše jinak. Do té doby nezbývá než kroutit hlavou nad neprofesionalitou a neschopností některých právníků a žasnout nad naivitou důvěřivých čtenářů Práva.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.