Vložil lake, 13. Únor 2014 - 20:21

Vážený pane Ševčíku,
děkuji Vám velice za rychlou a srozumitelnou odpověď. Bohužel z ní vyplývá, že se neřídíte vlastním rozumem, Ústavou a zněním zákona, nýbrž nejvyšší váhu kladete na výklad NOZ, který jste četl. Onen text posuzujete nikoliv z hlediska práva, nýbrž podle osoby autora. Schovávat se za autoritu je pohodlné, avšak krátkozraké.

NOZ není v otázce automatického přechodu dluhů nejasný. Naopak naprosto jasné je to, že NOZ neobsahuje výslovné ustanovení o automatickém přechodu dluhu na nabyvatele jednotky. Pokud ctíte Ústavu a LZPS, mělo by Vám toto stačit.

V čem jsou výklady ohledně přechodu dluhu vadné jsem podrobně vysvětlil v diskusi NOZ § 1186/2 podle EP. Tam jsem také podrobně vysvětlil kde udělal chybu autor důvodové zprávy k NOZ, když zaměnil závady váznoucí na věci s dluhy konkrétní osoby vůči konkrétní osobě.

Rozeznávat obligační práva od věcných práv jste se jistě naučil v prvním semestru Vašich právních studií. Nezahazujte Vaše znalosti v posvátné hrůze před autoritou jednoho soudce, a věřte Vašemu mozku více než narychlo vydanému výkladu, který je zjevně vadný či absolutně nepodložený.

Mimochodem, v této věci se zmýlil i JUDr. Petr Bezouška, Ph.D. [1] (člen rekodifikační komise, člen KANCL, poradce premiéra, člen Legislativní rady vlády) a JUDr. Pavla Schödelbauerová [2] (vedoucí právního oddělení v odboru politiky bydlení Ministerstva pro místní rozvoj ČR), která později možnost omylu připustila [3]. Společné mají (i s Vaším názorem) to, že nedokázali svá stanoviska podpořit ani výkladem zákona, ani jakoukoliv jinou ústavně konformní právní konstrukcí.

O překvapující nekompetentnosti špičkových českých právníků při výkladu jednoduchého práva jsem napsal zde: NOZ 1186/2: test právníků.

Šířit co se někde zaslechlo či přečetlo dokáže například i stará Blažková. Od právníka-profesionála bych očekával kritický přístup k informacím a schopnost svůj názor podpořit odpovídajícím výkladem právní normy. Pokud tak právník nečiní, dokonce ani neumí relevantní právní normu označit, pak pouze šíří poplašnou zprávu a mate stovky tisíc čtenářů rozšířeného deníku.

Mějte se pěkně.

lake

P.S. I tak Vám znovu děkuji za Vaši otevřenost a přeji Vám úspěch ve Vaší další právní kariéře. A nebojte se myslet vlastní hlavou. Čím více nás bude, tím méně prostoru zbude pro znásilňování práva svévolnými výklady „autorit“.



[1] Bezouška, P., Piechowiczová, L., Nový občanský zákoník – nejdůležitější změny. Praha: ANAG, 2013, s.169
[2] Kabelková, E., Schödelbauerová, P., Bytové spoluvlastnictví v novém občanském zákoníku. Komentář. Praha: C.H.Beck, 2013, s.156
[3] http://www.portalsvj.cz/…2-podle-ep-2#…

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.