Vložil lake, 10. Únor 2014 - 21:14

Pane Jar,
stávající společenství se neřídí podle části NOZ o bytovém vlastnictví, ale je mnoho právníků (i renomovaných), kteří ve snaze nevyčnívat a zalézt co nejhloub(p)ěji do zadku jistému panu profesorovi opakují protiústavní nesmysly, které v zákoně samém nenajdete.

Pan Pavel zmiňuje jediné možné ústavně přijatelné řešení této chyby tvůrců zákona i zákonodárců: je třeba pojmenovat chybu a přijmout novelu NOZ, ve které už stávající SVJ budou výslovně zmíněna.

Je při tom celkem jedno, jak bude věc vyřešena. Hlavní je, aby byla nějak v zákoně obsažena. Nabízejí se tři možnosti:

  • 1. SVJ(2000) budou výslovně označeny za SVJ(2012) s výjimkou definice jednotky a budou mít povinnost přizpůsobit tomu své stanovy;
  • 2. Pro SVJ(2000) budou (obdobně jako v § 777 ZOK) ponechány stávající vnitřní poměry beze změn – přičemž bude na SVJ samotném, zda se do dvou let plně podřídí části NOZ o bytovém vlastnictví, nebo zůstane navěky společenstvím podle ZoVB;
  • 3. SVJ(2000) do svých nynějších stanov ze zákona převezme příslušné části zrušeného ZoVB, a bude i nadále společenstvím vnitřně odlišným od SVJ(2012).

Ať už se přijme jakékoliv řešení, bude vždy lepší než současné znásilňování Ústavy a šuškání přede dveřmi pracovny profesora Eliáše: kdo mu řekne naplno, že v NOZ je díra? Já ne, ty ne – kdo tedy?

Poučení z toho, k čemu v českých právních kruzích došlo od roku 2012 do dneška, je zdrcující: většina renomovaných právníků bez mrknutí oka zahodila svůj zdravý rozum a úsudek a bez protestu přijala zjevně protiústavní výklad v rozporu se zněním zákona. Snad si podlézavě mysleli, že se od nich čeká ta typicky česká vlastnost – lézt do zadního otvoru panstvu.

A tento stav pokorného patolízalství renomovaných právníků trvá dodnes, i když i ti vrabci na střeše si cvrlikají, že v NOZ někdo zapomněl na tři miliony rodin vlastníků jednotek, a na 55000 právnických osob. Musí se to zkrátka napravit, má-li platit i nadále v tomto státě Ústava a nálezy Ústavního soudu o nepravé retroaktivitě právního předpisu.

Bojím se, že kdyby přišel státní převrat nějaké hnědé či rudé koalice, všichni tito renomovaní právníci by začali horlivě vymýšlet zdůvodnění, jak pošlapat ústavu, zřídit koncentrační tábory a zavést co nejrychleji trest smrti vynášený lidovými soudy. Ukázali přece teď, že nemají žádnou páteř a charakter. Nebo jim chybí znalost Ústavy, což je u právníka stejně tragické.

Právní a lidská žumpa se otevřela.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.