Vložil lake, 29. Červenec 2014 - 13:00

Připomnám, že pan Martin Kroh z České společnosti rozvoje bydlení se mýlí.

Povinný název, obsahující slovo „vlastníků“, musí mít pouze právnická osoba SVJ(2012), nově vznikající podle NOZ od 1.1.2014. Těmito osobami ovšem stávající SVJ(2000) nejsou. Na právnické osoby SVJ(2000), které vznikaly podle ZoVB do 31.12.2013, se samozřejmě tato část NOZ nevztahuje. Proto nemají povinnost měnit svůj název. Stávající SVJ mají v názvu zcela jistě slovo „společenství“ (v souladu se ZoVB), takto byla zapsána do rejstříku a zůstávají v něm samozřejmě nadále i bez jakékoliv změny svého názvu.

Pan Kroh uvádí, že stanovy vyžadují formu veřejné listiny podle § 1200 odst. 3 NOZ. To opět není pravda. Pan Kroh je právní analfabet. Zcela mu ušlo, že § 1200 patří do speciální části NOZ o bytovém spoluvlastnictví, a ta se týká výhradně SVJ(2012), vznikajících podle NOZ nově od 1.1.2014. Netýká se tedy SVJ(2000).

Použije se nepochybně toto obecné ustanovení NOZ:

89/2012 Sb. § 564
Vyžaduje-li zákon pro právní jednání určitou formu, lze obsah právního jednání změnit projevem vůle v téže nebo přísnější formě; vyžaduje-li tuto formu jen ujednání stran, lze obsah právního jednání změnit i v jiné formě, pokud to ujednání stran nevylučuje.

• Zda zákon vyžaduje ke změně stanov SVJ(2000) formu notářského zápisu?
Nikoliv. NOZ nevyžaduje výslovně, aby stanovy SVJ(2000) měly vždy formu veřejné listiny. Je tomu tak proto, že NOZ se o právnických osobách SVJ(2000) vůbec nezmiňuje. Profesor Eliáš na ně v přechodových ustanoveních NOZ zapomněl. Ani ZoVB nevyžadoval pro každou změnu stanov notářský zápis. ZoVB vyžadoval přítomnost notáře podle § 9 odst. 8 ZoVB pouze při PRVNÍM přijetí stanov – což mohlo být nahrazeno automatickou platností stanov vzorových (tedy bez notáře, bez existence veřejné listiny a bez schvalování).

• Zda ujednání (stanovy či prohlášení vlastníka budovy) vyžadují pro stanovy formu veřejného zápisu?
To záleží konkrétním SVJ. Povinnost měnit stanovy ve formě notářského zápisu (veřejnou listinou) dopadá na ta SVJ(2000), která mají ve stanovách zakotvenu povinnost měnit stanovy za přítomnosti notáře. Pak pochopitelně nelze stanovy změnit bez notáře, neboť to vyžaduje ujednání stran. Viz § 564 NOZ, poslední věta.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.