Vložil enzoferra, 29. Červenec 2014 - 9:42

Dobrý den pane Zděňku, zdá se mi, že Vaše tvrzení je v rozporu s tímto názorem:

"Společenství vlastníků jednotek, která se řídí vzorovými stanovami podle nařízení vlády č. 371/2004 Sb. nebo která v mezidobí přijala vlastní stanovy mají podle § 3041 odst. 2 nového občanského zákoníku (dále jen „NOZ“) povinnost přizpůsobit celé stanovy NOZ a doručit změněné znění stanov rejstříkovému soudu, a to do 4.1.2017.

Současně však platí podle § 3042 NOZ povinnost SVJ přizpůsobit název společenství tak, aby obsahoval i slovo „vlastníků“, a to do 2.1.2016. Změna názvu společenství je přitom změnou stanov SVJ.

Vzhledem ke skutečnosti, že stanovy vyžadují formu veřejné listiny podle § 1200 odst. 3 NOZ, tj. formu notářského zápisu, je přítomnost notáře na zasedání shromáždění vlastníků jednotek zapotřebí.

Z tohoto pohledu lze doporučit vyčkat se změnou stanov SVJ, kdy lze navíc očekávat, že povinnost přijímat změny stanov notářským zápisem může být přehodnocena v rámci připravovaných změn nové legislativy. Je však namístě upozornit, že v případě ponechání stávajících stanov pozbyla k 1.1.2014 platnost ta ustanovení stanov, která jsou v rozporu s donucovacími ustanoveními NOZ."

Martin Kroh, Česká společnost rozvoje bydlení

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.