Vložil lake, 30. Prosinec 2013 - 1:51

Monno,
zřejmě Vám ušlo, že od 1. ledna 2014 již nebude platit Občanský zákoník č. 40/1964 Sb., který znal pojem „poplatek z prodlení“ pouze u úhrad nájemného a služeb spojených s užíváním nájemního bytu. Podle NOZ je to zcela jinak: NOZ se o žádném poplatku z prodlení již nezmiňuje ani u nájmu bytů, ani nikde jinde.

Zákon č. 67/2013 Sb. zavádí nově (a naprosto nelogicky) shodný pojem „poplatek z prodlení“, ovšem ve zcela jiném významu, než jsme byli dosud zvyklí.

Poplatek z prodlení podle § 13 odst. 2 zákona č. 67/2013 Sb. se týká každého příjemce služeb a poskytovatele služeb podle tohoto zákona.

Pokuta podle § 13 odst. 1 zákona č. 67/2013 Sb. se týká každého příjemce služeb a poskytovatele služeb podle tohoto zákona.

Pokud vznikne nárok na poplatek z prodlení podle ZoSl, vznikne zároveň i nárok na úrok z prodlení podle NOZ:

89/2012 Sb. § 1970
Po dlužníkovi, který je v prodlení se splácením peněžitého dluhu, může věřitel, který řádně splnil své smluvní a zákonné povinnosti, požadovat zaplacení úroku z prodlení, ledaže dlužník není za prodlení odpovědný. Výši úroku z prodlení stanoví vláda nařízením; neujednají-li strany výši úroku z prodlení, považuje se za ujednanou výše takto stanovená.

Takže podle ZoSl budou dvě možnosti:

  • buď bude přicházet v úvahu pouze pokuta a nic jiného,
  • nebo se uplatní poplatek z prodlení zároveň s úrokem z prodlení.

Přitom ovšem každá z obou částek se stanoví jinak: poplatek z prodlení bude stanoven ve výši 1 promile dlužné částky, kdežto úrok z prodlení se má určit nařízením vlády.

Jak sama vidíte, zákonodárce si dal velkou práci, aby výpočet plateb udělal co nejkomplikovanější.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.