Vložil lake, 25. Prosinec 2013 - 22:19

Vážený Alz, ptáte se „jak a dle jakého zákona toto řešit“. Přitom jste ale ve Vašem dotazu neuvedl, co se má vlastně řešit.

1. Místopředseda odmítá svolat výbor
A v čem je problém? Žádný zákon neukládá místopředsedovi, aby svolával výbor. O svolání výboru byste mohl najít něco konkrétního jedině ve stanovách vašeho SVJ. My vaše stanovy samozřejmě neznáme.

2. Místopředseda odmítá podepisovat rozhodnutí výboru
A v čem je problém? Žádný zákon neukládá členovi výboru, aby podepisoval rozhodnutí výboru. Rozhodování výboru je interní záležitostí výboru, nemusí mít písemnou podobu s podpisy, může být bezformální (např. ústně, telefonicky, SMS, emailem, …). Opět Vás odkazuji na vaše stanovy, které můžete znát pouze Vy.

3. Místopředseda odmítá a vystupovat jménem výboru.
A v čem je problém? Žádný zákon neukládá členovi výboru, aby „vystupoval jménem výboru“, protože něco takového je právně vyloučeno: výbor je kolektivní orgán. Výbor není osoba, nemá tedy právní způsobilost. Jménem neexistující osoby nemůže nikdo „vystupovat“.

Pokud snad máte na mysli jednání za výbor navenek,to přísluší podle zákona předsedovi výboru (§ 9 odst. 13 ZoVB). Takže výbor si napřed musí zvolit předsedu ze svého středu.

Pokud snad máte na mysli jednání jménem právnické osoby SVJ, to přísluší podle zákona předsedovi výboru a v případě právních úkonů písemných předsedovi a dalšímu členovi výboru (§ 9 odst. 13 ZoVB). Nevím, proč se domníváte, že s tím má něco společného místopředseda výboru. Do třetice: toto by mohly (a měly) upřesňovat Vaše stanovy, takže si je přečtěte.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.