Vložil MartinII, 17. Prosinec 2013 - 12:34

1/ http://www.okolobytu.cz/…u-do-sv.html

NOZ výslovně stanoví, že vadné Prohlášení opravi vlastníci. Neučiní-li to, provede opravu soud. Pokud snad má být vypracováno Prohlášení nové podle NOZ, v něm mohou být spoluvlastnické podíly určeny i jinak nežli podle podlahových ploch bytů. Lake

2/ http://www.ppmas.cz/…tnika-budovy Prague Property Management Prohlášení vlastníka budovy Z obsahu zákona o vlastnictví bytů vyplývá, že prohlášení musí vymezovat všechny prostory v domě a všechny části domu – nemělo by tedy vzniknout vakuum, kdy určité prostorově vymezené části budovy nejsou prohlášením vlastníka označeny ani jako jednotky, ani jako společné části domu (viz celý § 4 zákona o vlastnictví bytů). Prohlášení dále nesmí odporovat stavebním předpisům ani logice věci. Pokud návrh obsahuje takové prohlášení, které nepamatuje na všechny prostorově vymezené části budovy, porušuje stavební předpisy nebo odporuje logice věci, jedná se o vadu prohlášení, a katastr nemovitostí by neměl vlastnické právo k prvně převáděné ani k dalším jednotkám do katastru nemovitostí vložit. Měl by vyzvat vlastníka budovy, aby prohlášení změnil či doplnil v tom směru, aby prohlášení pamatovalo na všechny prostory v domě, event. návrhu nevyhovět a prohlášení vlastníka budovy do katastru nemovitostí nevložit. Pokud však Katastrální úřad nezjistí vadu návrhu (mnohokrát ani nemůže), vyhoví mu a vloží vlastnické právo k prvně převáděné jednotce, čímž v katastru právně zrealizuje vadné prohlášení, jde o odstranitelnou vadu řízení o vkladu vlastnických práv do katastru (vklad správně neměl být úřadem proveden, protože návrh nesplňoval podmínky ZoVB) a je možné i následně prohlášení vlastníka rozšířit nebo doplnit i o prostorově vymezené části budovy, na které původní prohlášení zatím nepamatovalo, nebo prohlášení upravit, změnit. Pokud původní vlastník na výzvu úřadu prohlášení nedoplní, neupraví, nezmění, jedná se o porušení pořádku na úseku katastru. To je přestupkem a může být podle přestupkového zákona sankcionováno.

Do jednotek se počítají všechny místnosti, včetně místností, které tvoří jeho součást a jeho příslušenství.

Součástí věci – jednotky – je vše, co k jednotce podle její povahy náleží a nemůže být od ní odděleno, aniž by se tím znehodnotila.

Příslušenství jednotky je to, co je určeno, aby bylo s jednotkou trvale užíváno. Příslušenství je určeno k tomu, aby bylo užíváno jenom s touto jednotkou, tedy aby nebylo předmětem samostatného vlastnictví.

  • – – – – – – – – – – – – – – – –

Paragraf 4 ZoVB stanoví, že jednotky jsou vymezeny prohlášením vlastníka budovy. Stanoví i náležitosti prohlášení, včetně požadavku jeho písemné formy. Prohlášení činí dosavadní vlastník budovy. Vlastník tedy sám svým rozhodnutím určí, které prostorově vymezené části budovy se stanou jednotkami, a tím pádem i které prostorově vymezené části budovy se stanou společnými částmi domu. Obsah prohlášení musí být v souladu se stavebními předpisy, se stavebním určením jednotlivých prostor a s povolením užívání stavby provedeným příslušným stavebním úřadem, ani v něm nesmí chybět náležitosti vyjmenované v ust. § 4 odst. 2 zákona o vlastnictví bytů.

3/ http://www.portalsvj.cz/…uveden-vytah

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.