Vložil lake, 16. Prosinec 2013 - 14:38

Jitule, tazatel se neptal na to kolik bude stát výtah. Ani není jeho povinností nechávat si vypracovat nabídku na rekonstrukci. Asi zapomínáte, že toto je věcí výboru, ne věcí jednotlivého vlastníka.

Kolik má oprava stát mu musí napřed sdělit výbor, který vypracuje dlouhodobý plán oprav a předloží jej vlastníkům ke schválení. Z plánu bude zřejmá jak odhadnutá výše budoucího nákladu na opravu výtahu, tak i doba kdy se má náklad vynaložit.

Plán oprav sám o sobě není ještě žádným podkladem pro výběr záloh! K tomu musí SVJ ještě vypracovat dlouhodobý finanční plán. Oprávněná záloha na opravu výtahu dnes činí 0 (nula) korun českých. Vlastníci přece mohou složit příspěvek těsně po provedení opravy. Nebo si SVJ vezme úvěr u banky a uzavře s vlastníky smlouvy o dlouhodobém splácení jejich dluhu. Vše se tedy obejde bez jakýchkoliv záloh.

Takže závěr: dnes neexistuje nutnost skládat zálohy. SVJ není schopno prokázat, že schválená částka je NUTNÁ. Financovat opravu je možno buď ze záloh, nebo bez výběru záloh. Jak SVJ prokáže která z možností platí? Neexistuje schválená Reserve Study, to jest dlouhodobý plán oprav, ani není sestaven dlouhodobý plán cashflow (finančních toků). Neví se kdy bude SVJ potřebovat fiannce, v jaké výši, z jakého zdroje je získá. Proto není povinností vlastníka hradit žádné zálohy na neurčitý účel a bez prokazatelného konkrétního důvodu. Viz § 15 odst. 2 ZoVB.

Tazatel si může klidně vypracovat Reserve Study vlastní, a podle ní budou vlastníci veškeré náklady hradit dodatečně, po provedení opravy. Tak se přece běžně postupuje v tisících SVJ. Jeho plán bude stejně dobrý jako tvrzení výboru – dokonce mnohem věrohodnější, protože výbor zjevně žádný určitý a srozumitelný plán oprav nemá. Jinak by jej sokolíci dávno předložili k povinnému schválení shromážděním (§ 11 odst. 5 ZoVB).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.