Vložil lake, 17. Říjen 2013 - 7:41

Vaše domněnka je sice téměř věrohodná, ale je to poněkud jinak. Zkratka IRTN znamená „Indikátor rozdělení topných nákladů“.

Název je vymyšlen velmi chytře z toho důvodu, že přístroj nesmí být označen jako měřidlo či měřič (i když elektronický IRTN měřidlem/měřičem fakticky je). Měřidla používaná při rozúčtování musí totiž mít metrologické ověření a podléhají schválení typu.

Tomu se chtěli výrobci indikátorů vyhnout za každou cenu: Indikátor měří, ale nesmí se to tvrdit nahlas. Jinak by na indikátory dopadaly všechny normy a právní předpisy týkající se měření, metrologie a užití měřidel v obchodním styku. Výrobce by musel prokazovat, že dochází k měření konkrétní fyzikální veličiny v soustavě SI (nebo spíše k měření kombinace více fyzikálních veličin) a výsledek že je opakovatelný a kontrolovatelný.

Výstup indikátoru má vzdálenou souvislost s teplem předaným do místnosti radiátorem. Například elektronický indikátor nepochybně měří fyzikální veličinu – teplotu, a to ve dvou místech pod krytem indikátoru, dále měří čas (integruje délku trvání těchto teplot v čase) a z toho vypočítává jednoznačným postupem (algoritmem) konečnou hodnotu, které se pro zjednodušení říká „dílky“.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.