Vložil lake, 13. Říjen 2013 - 23:25

Pan Pavlík nemá pravdu. Pověřeným vlastníkem může podle ZoVB být pouze vlastník jednotky v domě, což plyne už z názvu této funkce. Členem výboru může být nevlastník, protože zákon to nevylučuje. Důvod této nelogické právní úpravy není znám.

Není pravda, že stanovy současných SVJ by bylo nutno přizpůsobovat části NOZ o bytovém spoluvlastnictví. To jsou pohádky ovčí babičky, které nikdo nikdy neprokázal a neprokáže. Po 1. lednu 2014 nesmí být vaše stanovy v rozporu s NOZ § 152:

89/2012 Sb. § 152
(1) Právnická osoba si tvoří orgány o jednom členu (individuální) nebo o více členech (kolektivní).
(2) Fyzická osoba, která je členem orgánu právnické osoby a která je do funkce volena, jmenována či jinak povolána (dále jen „člen voleného orgánu“), musí být plně svéprávná. To platí i pro zástupce právnické osoby, která je sama členem voleného orgánu jiné právnické osoby.

Z uvedeného je zřejmé, že NOZ se vůbec nezabývá otázkou zda člen statutárního orgánu je či není členem právnické osoby. Proto se Vaše stanovy ani nemohou dostat do rozporu s NOZ. Pokud máte ve stanovách zakotveno omezení volitelnosti pouze na vlastníky jednotek v domě, je toto omezení platné nadále i po 1. lednu 2014. Zda je takové omezení rozumné či praktické je jiná otázka.

Rozpor by nastal pouze pokud byste ve stanovách měli výslovně uvedeno, že členem s.o. může být osoba, která není plně svéprávná. Takové ustanovení by bylo samozřejmě neplatné, vzhledem ke kogentnímu znění NOZ § 152.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.