Vložil Dotaz (bez ověření), 30. Září 2013 - 7:37

ad-druhé) Ke svým reakcím nemusíte „NIC“ když nechcete. Jako již tolikrát opakovaně bylo uvedeno, že JÁ NEJSEM právník. A co Vám se zdá kategorické – já tak nespatřuji. Nevím která ustanovení § jsem si měl vymyslet → pasáže, kterými podpírám svá tvrzení, jsem již uvedl a to jak v ZoVB tak v NOZ. Mám za synonyma pojmy „…nepřímo podílet na podnikání…“ a „…pronajímat…“ ve smyslu té konkrétní smlouvy kterou jsem uvedl jako příklad.

ad-první) bez troll-úmyslů !! se chci zeptat …:

  1. čtením kterého článku té smlouvy bych měl pochopit, že nejde o „majetek spoluvlastníků“ ale „majetek SVJ“ ? zjevně jsem se mylně domníval, že SVJ (právnická osoba! – tedy můj „sluha“ jak s oblibou uvádíte) obecně majetek nevlastní ale spravuje majetek Společenství (=majetek hromady vlastníků tj. společných prostor, například). Jak se to stane, že „sluha“ začne vlastnit majetek aniž bych mu jej výslovně prodal?
  2. v textu obou §9/1 i §1194 se uvádí, že „Společenství“ tj. SVJ (právnická osoba) dle NOZ „…nesmí podnikat…“ a dle ZoVB „…může nabývat… pouze k…“. Takže PROTO mi není jasné, zda může „Společenství“ tj. SVJ (právnická osoba) provádět činnost nájmu → jak plyne z té konkrétní nájemní smlouvy, kterou na kterou jsem odkázal. A NEJDE TU O TUTO SMLOUVU, jde mi o pochopení zda se toto může stát i v mém SVJ. Také máme pozemek sousedící s veřejnou komunikací a již několikrát byly pokusy jdoucí „odněkud z temnoty“ abychom odsouhlasili využití obdobným účelem. Ti naši vlastníci co hlasovat požadovali zatím neuspěli ale dostali se do výboru a pokud se inspirují zmíněnou nájemní smlouvou a Vaším tvrzením, mohou se zachovat stejně – tedy pronajmout ji „naoko“ zcela neznámým zájemcům (jde o jejich příbuzné) o nájem za 1 Kč s tvrzením že nájemce svou činností bude zabranou plochu „zvelebovat“.
  3. stejně tak mi není jasné jaká pasáž §9/1 určuje, že by „správou, provozem a opravami společných částí domu “ šlo rozumět NÁJEM společných prostor. (nedomnívám se že by to mělo plynout z „pouhého“ oprávnění činit v uvedeném právní úkony – viz. §9/1/c ZVB). Takže kde §9/1 se tedy skrývá to oprávnění „pronajímat“ ??

Postup ve speciálních případech


„…Máte-li něco proti tomu, nebo proti výši nájemného…“

netušil jsem jak těžké bude pochopit (), že nejsem člen tohoto SVJ a že v něm pravděpodobně nemám žádný konkrétní zájem právní ale výhradně studijní. Domnívám se, že není třeba „řešit“ jen křivdy již nastalé ale lze „řešit“ i situace ještě nenastalé.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.