Vložil lake, 16. Září 2013 - 9:06

Pane Zdenku,
obsah § 1 NOZ se samozřejmě uplatní na celý NOZ od prvního řádku § 1 do posledního řádku § 3081. Neuplatní se pouze na ta ustanovení NOZ, která jsou kogentní povahy, to jest: NOZ v nich výslovně vylučuje jiné ujednání účastníků.

  • Podle zdejšího výkladu § 1 jsou kogentní ta ustanovení NOZ, která obsahují výraz „musí“, „je povinen“, „nesmí“, atd. Patří sem i všechny povinnosti veřejnoprávní povahy (vůči státu, jeho orgánům, rejstříku atd.).
  • Samotné použití prostého imperativu „provede“, „upraví“, „změní“ ovšem kogentnost pro účely NOZ nezakládá. Jde zásadně o ustanovení dispozitivní, která mohou být v souladu s § 1 překonána dohodou účastníků. Takovou dohodou sui generis jsou nepochybně i platné stanovy stávajících SVJ. Viz přiléhavý výklad pana Pavla k (ne)závaznosti § 160 NOZ.

Ustanovení § 3041 NOZ se neuplatní na stávající SVJ. Týká se výslovně pouze právnických osob, „které jsou upraveny tímto zákonem“.

Hledal jsem v NOZ velmi pečlivě, zda snad upravuje právnickou osobu, která vznikla na základě ZoVB v době od 01.07.2000 do 31.12.2013 a která upravuje vnitřní vztahy v domech, rozdělených na jednotky v období 1994 až 2013. Ale kde nic – tu nic. Nic takového jsem v NOZ nenalezl, a to jsem hledal OPRAVDU usilovně.

Pak jsem velmi usilovně hledal, zda nenaleznu v NOZ přechodové ustanovení, které by nějak definovalo vztah NOZ k právnickým osobám, které nejsou v NOZ upraveny. Nalezl jsem to v § 3050 – 3053 NOZ, ale SVJ(2000) mezi těmito osobami uvedeno není.

Závěr si učiníte sám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.