Vložil PeDuPles (bez ověření), 1. Říjen 2013 - 11:54

Vážená paní Lutonská,

sleduji tuto diskuzi od jejího počátku a nelíbí se mi směr, kterým se ubírá, ani automatické osočování předsedů. Vykonávám tuto funkci již přes deset let a správou SVJ se profesionálně zabývám osmým rokem, takže snad mám k tématu co říci. Nepovažuji se za despotu ani vlastníky za ovce nebo nesvéprávné jedince, ale na druhou stranu musím říct, že raději nechávají rozhodování na mě jenom proto, aby měli klid. To jen tak na okraj.

K otázce vodoměrů je nutno především říci, že jestliže podle nich chce SVJ rozúčtovávat, a je to dle mého názoru nejspravedlivější způsob, tak se stává subjektem dle Zákona o metrologii a musí se jím řídit. Tj. používat schválená měřidla a zajistit jejich jednotnost i montáž registrovaným subjektem, vést evidenci a používat je pouze po dobu platnosti provedeného ověření.

Podle mého názoru, jestliže je v SVJ schválen způsob rozúčtování vody dle vodoměrů, nemá výbor ani povinnost nechávat o výměně vodoměrů hlasovat. Nutnost výměny vyplývá ze zákona o metrologii a schválených pravidel. Vlastník má pak podle ZoVB povinnost umožnit instalaci a údržbu zařízení pro měření tepla a vody v jednotce a umožnit odečet naměřených hodnot.

Neumožní-li vlastník instalaci vodoměru, měla by být schválena pravidla pro určení náhradního náměru takovému vlastníkovi, a mohou být i dost sankční. Již jsem se ve své praxi s vyúčtováváním s náhradním náměrem při neprovedení instalace vodoměru z důvodů obstrukce na straně vlastníka setkala a tato vyúčtování prošla úspěšně soudy i exekucí.

Čili, myslím si, že schvalování nákupu vodoměrů pro výměnu je nadbytečné; i kdyby nebylo, nikdy bych na shromáždění nenechávala hlasovat o typu. Ale i pro případ, že o výměně hlasuje shromáždění, je výběr typu dle zákona na výboru, pokud si toto rozhodnutí shromáždění výslovně nevyhradilo (§9 odstavec 11 ZoVB).

To byly zákony. A teď praxe.

Minimálně jednou ročně, při změně ceny v průběhu roku i víckrát, provádíme odečty. Termíny jsou vlastníkům sděleny kombinovaným způsobem, vývěskami ve vchodech, e-maily, poštou. Přesto se na první termín podaří odečíst jen 90 – 95% vodoměrů. Skutečné martyrium nastupuje potom, kdy na sehnání náměrů zbylých 5 – 10% v náhradních termínech strávíme stejně nebo více času než na odečtech v termínu řádném.

Čili správce nebo výbor tráví neskutečné hodiny pobíháním po domě a sháněním těch, kteří museli v řádném termínu do kina, na fotbal, do hospody, zapomněli, odjeli, a chudáčci nemohli odečíst sami nebo dát klíče sousedovi nebo příbuznému. A nenechte se mýlit, vážných důvodů je opravdu minimum. K tomu všemu právě tito pravidelní absentéři dokážou dávat najevo, jak je nahánění k přítomnosti na odečty strašlivě obtěžuje.

Další, velmi čerstvý příklad – přišla velmi vysoká čtvrtletní faktura na vodu, neodůvodnitelná přirozeným nárůstem. Smluvní správce i výbor strávili hodiny a hodiny běháním po vchodech a zjišťováním, zda je všechno v pořádku. Napřed společné rozvody, pak byty. Výsledek? Protékal celé tři měsíce záchod v bytě, jehož majitelka odjela v červnu na chatu a vracet se bude v říjnu. Nebyl to první takovýto případ…

Přitom, byly-li by osazeny vodoměry s dálkovým odečtem, ušetřil by výbor nebo správce desítky hodin, ať už při odečtech, nebo při hledání závad. Praktikoval-li by správce nebo výbor navíc průběžné odečty, ušetřili by spotřebitelé tisíce korun. To „obyčejní“ vlastníci nevidí.

Za sebe tedy můžu říct, že se výborům, co objednaly vodoměry s dálkovým odečtem, ani moc nedivím. Sama o nich taky uvažuji při příští výměně. Z elektrosmogu taky nadšená nejsem, ale jde jen o kapku v rybníce (jen v mém bytě se mi zobrazuje 15 cizích wi-fi sítí a taky s tím nic nenadělám).

Co se týče vámi rovněž kritizovaných pohybových čidel na chodbě (předpokládám že k osvětlení), taky mám zkušenost. Dlouhá léta jsme měli v domě rozpory, když se jakýmkoli vypínačem rozsvítil celý dům, a v závislosti na stále se měnícím nastavení buď světla svítila ještě dlouhé minuty po odchodu člověka, nebo naopak člověk klopýtal po schodech tmou k nejbližšímu vypínači, když světlo neočekávaně brzo zhaslo.

Po instalaci pohybových čidel nastala naprostá pohoda, světlo svítí jen v době, kdy člověk prochází, a pouze v místě, kterým prochází, ale osvětlí mu bez problémů celou cestu s respektováním rychlosti pohybu, která se prostě jakýmkoli časovým nastavením optimálně přizpůsobit nedá. Jen v prvním roce byly navíc k penězi neocenitelnému komfortu úspory cca 80% na spotřebované elektřině.

Takže závěrem k základnímu tématu – pokud máte schválená pravidla rozúčtování vody s rozúčtováním dle vodoměrů, případně jste výměnu vodoměrů schválili na schůzi shromáždění a nevyhradili si rozhodování o typu a ceně, výbor dle mého nic neporušil a vy jste povinna si nechat vodoměry namontovat. Při zákonném požadavku na jednotnost měřidel ani nemůžete dostat zpět jako jediná vodoměr mechanický.

Jediným řešením, a to do budoucna, je při jakémkoli hlasování prosadit návrh na to, aby i o podrobnostech dodávek a oprav (konkrétně vyjmenovat do usnesení) rozhodovalo shromáždění. Z vlastní zkušenosti jsem ale přesvědčena, že ostatní vlastníci budou proti tomu, aby si přidělávali práci a navíc nesli zodpovědnost. Oni radši nadávají po bitvě.

A ještě si dovolím malou poznámku – nedivila bych se, kdyby váš předseda i váš dům byl předmětem obdivu a závisti v celém širokém okolí. Zejména v domech, na které jejich výbory kašlou a zoufalí vlastníci se pak často obracejí na tento portál, jak je donutit provést aspoň havarijní opravy, když už ne rekonstrukce a modernizace. Je to jen o úhlu pohledu :-)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.