Vložil Jar (bez ověření), 9. Září 2013 - 23:51

Náklady na výtah:

  1. myslím, že výtah, pokud je společnou částí domu, nemusí být mezi společnými částmi domu uveden, pokud nejde o součást BJ, což jistě nejde, ani o část domu, společnou pouze některým, pak společný všem, nebo se pletu, musí být vyjmenovány všechny části domu společné všem?
  2. náklady výtah mají dvě základná složky:
  1. náklady na servisní prohlídky, havarijní servis atd.
  2. náklady na elektřinu

Můžete , pokud Vám to umožňují technické podmínky, navrhnout různé způsoby rozúčtování těchto nákladů, ale obecně, cokoli podle počtu osob v BJ je problém, nikdo není povinen hlásit počet osob v BJ a i kdyby byl, nemáte šanci kontrolovat správnost údajů. Vždy budou námitky: např. bydlím v 1. patře, výtah nepoužívám, dále majitel psa, kterého venčí několikrát denně, klidně pojede výtahem častěji než vícečlenná rodina atd. Podle podl. plochy je myslím nejrozumnější.

3. Pokud není v PVB nic o rozúčtování nákladů na výtah, tak snad platí tím spíš, že se rozúčtuje podle podl. plochy? Nebo se pletu?

4. Je provoz výtahu služba nebo součást správy domu?

5. Developer a jeho chování, to je vždy stejná kapitola, s různými nuancemi, hledejte na tomto portále, myslím, že např. Lake psal na toto téma přehledný článek, ale myslím, že škála jejich vynalézavosti nezná mezí.

6. Napište jméno developera a správce, možná zde narazíte na jejich další „klienty“ a ti Vám dají cenné rady.

7. Každopádně – potřebujete funkční výbor, svůj účet, na to velký POZOR a všechny smlouvy rychle převést na SVJ. Pokud Vás developer donutil podepsat příkazní smlouvy se správcem, tak od ustavení statut. orgánu si rozhodují o správci členové na shromáždění, SVJ uzavírá mandátní smlouvu na správu, doporučuje se smlouva o vedení účetnictví atd.

Záleží ovšem na podílu developera, jestli se Vám podaří důležité věci protlačit. Pozor na to, že obvykle má developer i spřízněné duše ve výboru!

Hodně sil, ale zase tomu nepodléhejte příliš, nestojí to za ty nervy, jde jen o peníze, ne o život.

Jar

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.