Vložil lake, 11. Srpen 2013 - 15:03

Není to přece o nic horší než současný právní stav. Viz případ družstva Kavčí skála v Říčanech, které bylo vedením družstva prakticky vytunelováno a hluboce zadluženo bez jakékoliv reakce a bez zájmu ze strany družstevníků. Zájem začali členové BD jevit teprve v okamžiku, kdy zjistili, že družstvo je v konkursu, byty jsou součástí konkursní podstaty a budou rozprodávány k částečné úhradě obrovských dluhů družstva.

Nebo si vezměme čerstvější případ: hospodaření družstva Mír v Teplicích. Viz http://zpravy.idnes.cz/…/domaci.aspx?…. Luxusní auta, drahé dovolené, rozhazování peněz pro okruh vyvolených představitelů vedení BD. Vše za tichého mlčení všech tisíců členů BD Mír v Teplicích.

Ani v nynějších SVJ nevidím, že by členové měli nějak nadprůměrně vyvinutý pud sebezáchovy a hlídali si hospodaření společenství.

  • Dnes neexistuje zákonná odpovědnost za škodu způsobenou členy statutárního orgánu při výkonu funkce. Přesto téměř žádné SVJ netrvá na tom, aby kandidáti do výboru povinně podepsali smlouvu o odpovědnosti za způsobenou škodu jako podmínku pro zvolení.
  • Přístup k bankovnímu účtu SVJ se často svěřuje jediné osobě, bez jakékoliv kontroly a opět bez smlouvy o hmotné odpovědnosti za svěřené prostředky.
  • Miliony členů SVJ sypou své zálohy radostně do černé díry, i když jim nikdo neřekl jaký je konkrétní účel těchto plateb, nevědí zda jde o krátkodobé či dlouhodobé zálohy, dokonce ani netuší že tyto dva druhy záloh existují. Je jim jedno, že je povinností příjemce přijatou zálohu vyúčtovat alespoň jednou ročně.

Kdo se nestará o svá práva a své peníze – ten o ně přichází. To platilo, platí a bude platit vždy. Obávám se, že toto nelze vyřešit ještě podrobnějšími a ještě detailnějšími ustanoveními v celostátních právních předpisech.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.