Vložil admin, 7. Srpen 2013 - 1:53

Pokud tu mobilní aplikaci opravdu vydal ČÚZK, tak to se jim opravdu „povedlo“. Domnívám se, že ve skutečnosti o nějaké přetěžování vůbec nejde, ale nemohou prostě napsat, že jim jde o zvýšení zisku. Přetěžování infrastruktury není schopný nikdo zvenčí prokázat (resp. zejména opak).

On ČÚZK není tak chudý, aby neměl prostředky na techniku, která bude vystavovat trochu textových údajů. A ta technika zase nemusí být nic extra. Pokud vezmu byty, tak těch je řádově 4 mil. v ČR. V průměru informace o jednotce bude mít do 1 kB (spíše hádám tak polovinu, lze využít i kompresi, …). To by dělalo datový objem do 4 GB (spíše méně). Pak jsou tu domy, pozemky a řízení. Pokud nezapočítám mapy (které stejně ani nejsou chráněné pomocí captcha), tak celkový objem půjde nacpat i do RAMky nějakého serveru a takové řešení pak zvládá ohromné množství dotazů a téměř ihned. Oproti tomu pro servery poskytující mapy pomocí WMS (nejde o dlaždicové řešení s předgenerovanými obrázky jaké znáte od Googlu, mapy.cz, OpenStreetMap apod.), tedy při každém pohnutí generují velkou bitmapu, je to mnohem větší zátěž.

Také chování, kdy odpověď na požadavek trval 4–5 sekund a to zcela nezávisle na denní době, naznačovalo, že jde spíše o záměrné zpomalení než nestíhání výpočetní techniky.

Další důvod, proč uváděný důvod „přetěžování serverů“ považuji za výmluvu je ten, že objem poskytovaných textových dat nahlížení se už mnoho let prakticky nemění. Ale výpočetní technika udělala velký skok. SSD disky (které jsou pro vystavování dat, které se mění jen jednou denně, velmi vhodné a zvládají desítky tisíc IOPS), mnohem větší RAM za přijatelnou cenu, výkony CPU, … A cenově naopak padá.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.