Vložil lake, 11. Červen 2013 - 14:46

Pane Zdenku, znovu píši, že je nutno vyjít ze znění kupní smlouvy. Ohledně reklamací viz FAQ: http://www.portalsvj.cz/…h-casti-domu.

Nastínil jste k tomu problém ohledně způsobu vyřízení reklamace. Je-li více spoluvlastníků, mohou při reklamaci někteří požadovat odstranění vady a jiní mohou chtít slevu z kupní ceny. Při tom je zřejmé, že obojí najednou developer provést nemůže.

To je oříšek, jehož řešení neznám. Neznám ani žádný judikát k věci. Jde o „díru“ v platném právu, kterou způsobili naši zákonodárci schválením paskvilu ZoVB. Rozpor je totiž v rozdílném obsahu pojmu spoluvlastnictví.

  • Podle § 139 odst. 1 ObčZ platí: „z právních úkonů týkajících se společné věci jsou oprávněni a povinni všichni spoluvlastníci společně a nerozdílně“. Pojem „společně a nerozdílně“ znamená JEDEN ZA VŠECHNY – VŠICHNI ZA JEDNOHO. Tedy kterýkoliv ze spoluvlastníků může jednat za ostatní a je oprávněn činit právní úkony týkající se celé společné věci. Včetně reklamací.
  • Pro spoluvlastnictví podle ZoVB platí podle § 12 opačné ustanovení: „Z právních úkonů týkajících se společné věci jsou vlastníci jednotek oprávněni a povinni v poměru odpovídajícím velikosti jejich spoluvlastnických podílů“. Tedy žádný ze spoluvlastníků nemůže jednat za ostatní a není oprávněn činit právní úkony týkající se celé společné věci.

Developer by tedy mohl požadovat k uplatnění reklamace závad na společné části, aby ji uplatnili všichni spoluvlastníci (100%). Jinak totiž nejde o právní úkon vlastníka věci. Tento průšvih zůstává v českém právu neřešený.

Nový Občanský zákoník jej vyřeší tak, že reklamace vzniklé vadou jednotky podle NOZ uplatňuje vždy společenství. Ani to není dobré řešení: Jednotka podle NOZ totiž zahrnuje jak byt, tak společné části domu. Takže reklamovat závady uvnitř bytu by za Vás mělo povinně společenství. Nejste oprávněn reklamovat je sám.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.