Vložil lake, 20. Květen 2013 - 7:00

Vy ale nejste vlastník nemovitosti, to je omyl. Jste pouze vlastník nebytového prostoru.

Můžete být podnikající fyzickou osobou, která je původcem odpadu. Doporučuji začít u nájemní smlouvy. Toto jste měl mít v ní ošetřeno: zda o odpady z podnikatelské činnosti se staráte Vy v rámci služeb spojených s pronájmem nebytu, nebo si to zařizuje nájemce svým jménem.

Pokud ve smlouvě nájemce nemá takovou povinnost, je to na Vás. Pokud má svým jménem uzavřenu smlouvu o likvidaci odpadu s městem, původcem odpadu je on sám a Vy nemáte žádnou povinnost. Zda produkuje při podnikatelské činnosti odpad lze zjistit z charakteru jeho činnosti.

Nemáte povinnost hradit cokoliv na účet SVJ. SVJ není oprávněno vést Vás jako fyzickou osobu nepodnikající. Musíte se ozvat. SVJ (pravděpodobně nevědomky) porušuje zákon i pražskou vyhlášku o odpadech.
---------------------------------------------------------------------------------

Pokud by šlo o fyzické (nepodnikající) osoby produkující komunální odpad v Praze, postupuje se samozřejmě jinak než u podnikatelů. Vlastník nemovitosti nebo společenství vlastníků jednotek má tyto povinnosti:

  • SVJ splní ohlašovací povinnost a určí objem a počet nádob. Tím se stává plátcem.
  • Povinnost plátce je vybírat příslušný díl nákladů na sběrnou nádobu od poplatníka (fyzické osoby nepodnikající) a odvádět poplatek městu za všechny tyto osoby;
  • Při nezaplacení je povinností SVJ odvést sníženou částku a oznámit jméno neplatiče magistrátu. Ten pak svým jménem vymáhá přímo od poplatníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.