Vložil Dušan, 7. Květen 2013 - 14:39

Lake,
že je pojem „jednotka“ podle ZoVB odlišný od pojmu „jednotka“ podle NoZ vyplývalo ze znění § 1159 NOZ a z důvodové zprávy k NOZ od začátku. Věřím, že většina z kritizovaných oddorníků netvrdila opak. Jasné nebylo, zda, kdy a jakým způsobem dojde k transformaci (starých) jednotek vymezených ZoVB na (nové) jednotky vymezené NOZ. To se nyní Expertní skupina Komise pro aplikaci nové civilní legislativy pokusila vyjasnit:
Po nabytí účinnosti NOZ povede katastr nemovitostí seznam jak jednotek vymezených podle zákona č. 72/1994 Sb., o vlastnictví bytů, tak jednotek vymezených podle NOZ (§ 3 odst. 1 d) a e)) vládního návrhu zákona o katastru nemovitostí, který nabyde účinnosti k 1. lednu 2014). K transformaci na (nové) jednotky vymezené NOZ by došlo teprve tehdy, pokud by vlastníci jednotek změnili prohlášení dle § 1169 NOZ.

Nevěřím, že se snad dočkáme vyjádření, že vzhledem k naprosté odlišnosti obou typů právnických osob budou i nadále vedle sebe existovat:

SVJ bez právní subjektivity podle ZoVB před novelou č. 103/2000 Sb.,
SVJ s právní subjektivitou podle ZoVB po novele č. 103/2000 Sb.,
SVJ s právní subjektivitou podle nového ObčZ.

Například proto, že by musel zůstat v platnosti ZoVB. Ten byl ovšem zrušen. Jakým způsobem by probíhaly případné novelizace (třeba jenom technické novelizace) zrušeného zákona?

Většina členů SVJ se neorientuje v ZoVB, mají s ním problém i odborníci. Vy si možná dovedete představit praxi, kdy by měl pro (stará) SVJ platit nadále ZoVB a pro (nová) SVJ platit právní úprava bytového hospodářství podle NOZ – možná ještě problematičtější. Nevím jak by se s tím vyrovnala veřejnost.

Tím netvrdím, že pokud se budou všechna SVJ řídit NOZ vyjma posuzování vzniku vlastnického práva k dalším jednotkám v tomto domě a některé převody vlastnického práva k jednotkám vzniklých před účinností NOZ na základě § 3063 (kdy se uplatní ustanovení zrušeného ZoVB), že pak nenastane řada problémů a velká nejistota v právním výkladu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.