Vložil lake, 24. Duben 2013 - 7:27

Domnívám se, že usnesení o rozúčtování služeb poskytovaných společenstvím je vždy třeba přijmout tříčtvrtinovou většinou přítomných členů podle § 11 odst. 4 ZOVB. To nemá naprosto nic společného se skutečností, že někteří členové SVJ nebudou pak tuto službu odebírat ani hradit. Hlasovat však budou všichni přítomní na shromáždění, protože ZOVB neposkytuje žádnou možnost, jak je z hlasování vynechat.

Příklad: představte si, že členové výboru se mezi sebou usnesou, že jen jim třem bude SVJ poskytovat službu „internet a kabelová televize“. Zároveň si odsouhlasí pravidla rozúčtování této služby tak, že členové výboru jsou od platby osvobozeni. Tento absurdní příklad ukazuje, že o způsobu rozúčtování nemohou hlasovat pouze ti, kteří mají službu odebírat.

Že dnes mají dva členové své vlastní popelnice je bezvýznamné. Za půl roku může některý změnit názor, nebo jednotku prodá, nabyvatel si nepřihlásí vlastní popelnici a začne produkovat komunální odpad. Je krátkozraké přijímat nějaká rozhodnutí v úzkém kroužku vybraných vlastníků. Pak totiž nejde o rozhodnutí SVJ podle zákona, ale o nějakou soukromou domluvu kamarádů.

Součástí schválených pravidel rozúčtování samozřejmě bude i ustanovení o tom, jak se určí okruh odběratelů této služby, případně jakým způsobem má vlastník jednotky prokazovat SVJ, že jeho jednotka neprodukuje žádný komunální odpad.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.