Vložil lake, 15. Duben 2013 - 7:29

Pane Ferate, dlužníka lze dostat z domu například zpeněžením zástavy, exekuční dražbou jednotky, nebo prodejem jednotky podle § 14 ZoVB. Další postup by nejspíše poradil právník, až jej seznámíte se stavem věci.

Podle Vašeho popisu v domě dosud nevzniklo společenství. Družstvo, které je zároveň správcem domu bez vzniku SVJ, může svým jménem vymáhat pouze ty platby, k jejichž přijetí je samo oprávněno. Pokud snad BD vymáhá svým jménem i částky, které neplatič dluží jiným osobám, pak nárok SBD bude v této části soudem shledán neoprávněným.

  1. BD je oprávněno jako dodavatel služeb vymáhat neuhrazenou částku za služby poskytnuté na základě smlouvy mezi BD a jednotlivým vlastníkem jednotky (zejména vytápění a dodávka teplé vody).
    Dobrá zpráva pro Vás: Tento dluh se nijak netýká Vás, ani ostatních vlastníků jednotek v domě. Jde pouze o záležitost mezi BD a neplatičem.
  2. BD je ze zákona oprávněno (buď jako spoluvlastník domu, nebo na základě dvoustranné smlouvy o správě) vymáhat po každém vlastníkovi jednotky svým jménem pouze svou alikvotní část dluhu na správu domu – což činí pouze 29,5% z částky, kterou na správu dluží neplatič.
  3. BD není ze zákona oprávněno vymáhat svým jménem dluh na správu domu, který snad má neplatič vůči ostatním vlastníkům jednotek v domě. Postavení správce ze zákona nedává družstvu takové oprávnění.
    Špatná zpráva pro Vás: Pokud vlastníci jednotek za neplatiče jeho podíl uhradili, pak mají vůči neplatiči pohledávku, kterou musí vymáhat každý svým jménem.

Zatím podle Vašeho popisu vymáhá pouze družstvo. Vymáhá své pohledávky z dodávek služeb (ve výši 100% dluhu) a dále svůj alikvotní podíl na nákladech správy domu (29,5% dluhu). Zbylých 70,5% dluhu na správu vymáháno není. Pozor na promlčecí dobu, která je dvouletá.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.