Vložil lake, 5. Duben 2013 - 16:02

Není tomu tak. Nemusí existovat žádná smlouva o správě s družstvem.

Osoba pověřená správou domu byla povinně uvedena přímo v Prohlášení vlastníka budovy. Je velmi pravděpodobné, že touto osobou je družstvo. Ke správě domu tedy žádné smlouvy nepotřebovalo.

Nevíme ovšem, zda v domě již nevzniklo SVJ. V tom případě správa domu přejde na SVJ okamžikem, kdy na shromáždění zvolí svůj statutární orgán.

Odpověď tazateli:
Jste v právním vztahu pouze se zákonným správcem, kterým je družstvo. Předsedkyni samosprávy z toho vynechte, není pro Vás partnerem.

Družstvo je povinno předložit vám (vlastníkům) veškeré podklady nutné pro kontrolu správnosti rozúčtování. Mezi tyto podklady patří samozřejmě i účetní doklady o všech nákladech, které si družstvo započítává na náklady uplynulého zúčtovacího období.

Dále se uplatní Občanský zákoník, § 495: „Platnosti závazku nebrání, není-li vyjádřen důvod, na základě kterého je dlužník povinen plnit. Věřitel je však povinen prokázat důvod závazku, (…).“
Jestliže věřitel ani po výzvě neprokázal důvod závazku (tedy že mu vznikly náklady, které Vám rozúčtuje), pak nesplnil zákonem uloženou povinnost.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.