Vložil lake, 17. Březen 2013 - 21:00

Opět jedno zpackané Prohlášení vlastníka. Rozlišujte prosím dvě naprosto rozdílné věci:

  • Vlastnictví výtahu + odpovědnost za škodu způsobenou provozem + povinnost přispívat na jeho správu a nutné technické zhodnocení.
  • Poskytování služby „provoz výtahu“, která zahrnuje všechny oprávněné náklady týkající se provozování výtahu (energie, kontroly, revize, údržbu, opravy). Pro tyto částky je bezvýznamné kdo je vlastníkem výtahu.

Výtah je samostatné technické zařízení, které může být ve vlastnictví osoby odlišné od vlastníka stavby. Je tedy třeba postavit najisto kdo je vlastníkem. Podle toho se řeší snášení nákladů na nezbytné technické úpravy výtahu. Dokud toto nevíte, není možno nic radit. Ohledně vlastníctví výtahu v domě existují tyto možnosti:

  1. Výtah je cizí věc umístěná v domě. Je stále ve vlastnictví původního vlastníka, neboť není zmíněna v Prohlášení. Věci neuvedené v Prohlášení nepřešly z původního vlastníka na vlastníky jednotek.
  2. Výtah drželi někteří vlastníci jednotek v domě v dobré víře a tím jim vzniklo vlastnictví výtahu vydržením. (Vy jste v dobré víře nikdy nebyl a vlastnictví výtahu Vám tedy nemohlo vzniknout.)
  3. Výtah je od počátku společnou částí domu, společnou pouze některým vlastníkům jednotek (a Prohlášení je tedy vadné).
  4. Výtah je od počátku společnou částí domu, společnou všem vlastníkům jednotek (a Prohlášení je tedy vadné).

Ani podle Prohlášení vlastníka, ani podle kupní smlouvy nejste spoluvlastníkem výtahu. Z toho je třeba vycházet. Ovšem pokud by ve věci rozhodoval soud, nedovedu odhadnout ke které z verzí by se přiklonil.

Ohledně plateb záleží na tom na jaký účel jste skládal zálohy na správu domu. (Nepoužívejte laskavě nesmyslný termín „fond oprav“.) Pokud byly odsouhlaseny zálohy „na výtah“ a Vy jste je bez protestů hradil, dal jste konkludentně souhlas s tím, aby částka byla na tento účel použita.

Ohledně účtování za službu „provoz výtahu“ je rozhodující zda vůbec je tato služba uvedena ve stanovách SVJ. Pokud ne, nejste povinen ji odebírat, ani Vám nemohou na ni být předepisovány zálohy. Pokud tuto službu zajišťuje SVJ na základě stanov, je povinností SVJ i Vás dodržovat pravidla rozúčtování této služby, která byla schválena podle § 11 odst. 4 ZoVB. Pokud jste se neobrátil na soud do šesti měsíců, platí tato pravidla samozřejmě i pro Vás.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.