Vložil lake, 14. Březen 2013 - 5:41

Evelíno, podrobnou odpověď jste dostala v květnu 2011. Je zřejmé, že jste se podle toho nezařídila. Váš opakovaný dotaz zde je tedy naprosto zbytečný. Nic se od té doby z právního hlediska nezměnilo.

Vznik nové jednotky vyžaduje smlouvu o výstavbě podepsanou všemi vlastníky jednotek a stavebníkem, viz § 17 ZoVB.

Oprávnění k zásahu do společné nosné zdi (nový vchod) získá stavebník na základě tříčtvrtinového souhlasu vlastníků jednotek. To ovšem nestačí. K zásahu do nosné konstrukce je nutné veřejnoprávní povolení, které uděluje SÚ. Právo provést stavbu je stavebník povinen prokázat při zahájení stavebního řízení či doložit k ohlášení stavby podle Stavebního zákona. Toto právo mohou stavebníkovi udělit pouze VŠICHNI spoluvlastníci stavby (§ 11 odst. 5 ZoVB, poslední věta).

Ten, kdo chce zasahovat do cizího pozemku (stavba schodiště), musí mít souhlas vlastníka pozemku s terénními či stavebními úpravami a rovněž musí doložit smlouvu o zřízení věcného břemene (právo stavby schodiště na cizím pozemku, právo cesty přes pozemek k novému vchodu). K tomu je nutný souhlas všech spoluvlastníků dotčeného pozemku.

Bez těchto náležitostí je je vyloučeno, aby získal stavební povolení k výstavbě jednotky a ke zřízení nového vchodu do domu.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.