Vložil lake, 10. Březen 2013 - 0:24

Pan Pavel napsal: „… musí po 1.4.2013 nechat SVJ vyhotovit PENB, pokud člen bude prodávat byt? Zákon (…) tvrdí, že ano.“

Pane Pavle, toto je nepravdivé tvrzení. Zákon nic takového netvrdí. Abychom byli zcela konkrétní, uveďte prosím citaci z některé části zákona, která by ukládala SVJ zpracovat PENB dříve, než nastane jedna ze zákonem předvídaných a přesně popsaných situací.

To, co Vám napsal ředitel SEI, nebyla odpověď členovi SVJ, nýbrž šlo o odpověď členovi statutárního orgánu SVJ. V tom případě jste dostal od nejvyššího představitele SEI odpověd naprosto pravdivou a v souladu se zákonem, také v souladu s tím, co tvrdím já: „Jestliže SVJ nebude prodávat nebo pronajímat budovu nebo jednotku, nemusí vlastnit průkaz až do doby, která vyplývá z ustanovení § 7a odst. 1 písm c.“.
To znamená do 1. ledna 2015, 2017, 2019 (podle velikosti budovy).

Citace z tvrzení auditorů a jiných zainteresovaných prosím vynechme, neboť mají asi takovou váhu, jako kozí pšouk. Pokud tito experti nejsou schopni svůj názor nijak právně obhájit a pouze navzájem jeden od druhého opisují totéž stále dokola, pak nemá smysl se tím zabývat.

Souhlasím s tím, že zákon mohl být napsán lépe, ale pokud určitou povinnost neobsahuje, pak ji prostě neobsahuje. Není povinností občana domýšlet si co asi v zákoně mělo být – důležité je pouze to, co v něm skutečně je. Nelogičnost příslušné části zákona vznikla pouze činností úředníků, kteří se od počátku mylně domnívali, že SVJ je vlastníkem bytů. Důkaz je zde: http://www.portalsvj.cz/…ni-s-energii#….

V celém návrhu zákona č. 318/2012 Sb., ani v jeho důvodové zprávě, se ani jednou neobjevil pojem „vlastník jednotky“ (!!!). Proč asi? Úředníci se přece domnívali, že jednotky bude prodávat a pronajímat pouze jejich údajný vlastník – SVJ. A podle toho byl napsán §7a a tak to i zůstalo dodnes. Proto tedy zákon ukládá povinnosti SVJ pouze pro ten případ, kdy společenství je prodávajícím či pronajímatelem.
.............­.............­.............­.............­.....

Nemohu mít radost ze sdělení Ouřadu, že do 31.3.2013 mi nebudou udělovány pokuty. Jako občan a předseda SVJ odmítám plazit se v prachu před vrchností a žadonit o shovívavost a o odpuštění pokut, když zákon mi žádnou povinnost neuložil a sankce tedy vůbec nepřichází v úvahu. Vstřícná předposranost (typická česká vlastnost) je mi cizí.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.