Vložil lake, 4. Leden 2013 - 9:02

Pan Tomas1 nemá pravdu.
Náklady spojené s vyjmutím oken a jejich zpětným zasazením do nové střechy ponese stavebník vždy. Bez ohledu na to, zda okna jsou či nejsou společná. Bez ohledu na to, zda existuje nějaká dohoda.
Jde o typickou škodu vyvolanou stavební činností podle § 420 a násl. Občanského zákoníku.

• ObčZ § 420a odst. 1: "Každý odpovídá za škodu, kterou způsobí jinému provozní činností."

• ObčZ § 420a odst. 2: "Škoda je způsobena provozní činností, je-li způsobena (...) oprávněným prováděním nebo zajištěním prací, jimiž je způsobena jinému škoda na nemovitosti nebo je mu podstatně ztíženo nebo znemožněno užívání nemovitosti."

• ObčZ § 442 odst.2: "Škoda se hradí v penězích; požádá-li však o to poškozený a je-li to možné a účelné, hradí se škoda uvedením do předešlého stavu."

Jestliže vlastník oken bude chtít při příležitosti opravy střechy je vyměnit za nová (namísto zpětného osazení stávajících oken), je to jeho rozhodnutí, které s opravou střechy nesouvisí. Nová okna samozřejmě uhradí on sám. Stavebník s tím nemá nic společného. Zda i v tomto případě vlastníkovi oken vznikne škoda stavební činností nevíme. Tvrdit a prokazovat výši škody musí ten, kdo náhradu škody požaduje.

Tomas1 nemá pravdu ani ve svém dalším tvrzení "Nemůžete totiž bez dohody někomu zničit/poškodit jeho majetek".
Samozřejmě že při oprávněných pracích na nemovitosti může být poškozen či zničen majetek, a to bez jakékoliv dohody. Jeednotlivý vlastník jednotky je povinen to strpět, dohoda není nutná. To bychom se načekali do nekonečna, kdyby např. oprava stoupaček nebo děravé střechy závisela na dohodách s vlastníky jednotek v domě!

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.