Vložil anonn, 2. Leden 2013 - 9:57

Vcelku souhlas, tučně napsané potvrzuji a přesto jsme si s tím po pár letech poradili – viz dále. Je nutné také rozlišit záměrné plýtvání a plýtvání z pouhé lenosti/nevědo­mosti/blbosti. Záměrné činy asi nelze nikdy obejít nebo jim zabránit. Domnívám se, že naprostá většina plýtvání je pouze z oné blbosti. Tomu u nás hned v první řade zabránila pouhá instalace indikátorů („měřičů“) na topení a následné rozúčotvání.

V druhé řadě naprosto významně pomohla centrální regulace. Ta bohužel v naprosté většině panelových domů NENÍ, protože je to proti biznisu tepláren. Teplárna topí vodu na 60st ať je venku v lednu 10st nad nulou případně o půlnoci. (Sta)tisíce lidí na sídlištích takto větrají teplo oknem ven víceméně z povinnosti pokud se nechtějí usmažit.

V neposlední řadě lze regulaci na topení řídit digitálním kohoutem, který topí dle denní doby, dle teploty v bytě a uzavře se v případě větrání.

Jen jsem chtěl upozornit na to, že než řešit plané diskuse kolem státních „vzorečků“ (každý najde svůj protipříklad) je lepší pořešit vytápění v první řadě technicky a v druhé řadě osvětou.

Techniku jsem popsal, jako osvěta může např. pomoci udělat tabulku největších „topičů“ v domě a tu v první řadě předat oněm topičům, drsnější výbor třeba i vyvěsí v domě. Příklad:

Top 5 topičů:
Franta Topič – náměr 468% (zaplatil 140%)
Ferda Mavenec – náměr 384% (zaplatil 140%)
Brouk Pytlík – náměr 250% (zaplatil 140%)
Vendula Prudivá – náměr 184% (zaplatil 140%)
Stará Blažková – náměr 135% (zaplatil 135%)
 …

Závěr – řešení vytápění, úspor a anomálií ve vytápění není sedět nad papírem a psát vzorečky ale něco opravdu udělat – technika+osvěta.

Předseda

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.