Vložil lake, 7. Prosinec 2012 - 8:12

Tvrzení „byty jsou oddluženy a nemájí ani dluhy z třetích stran“ bylo zjevně nesmyslné a tedy podezřelé.

Byt je přece věc; není to osoba. Byt tedy nelze zadlužit ani oddlužit. Byt nemůže „mít dluh“ třetích či jiných stran. Pokud na Vás prodávající strana vyrukovala se zjevně nesmyslnými tvrzeními, bylo třeba se zastavit a zamyslet co tím sleduje. Nu, teď už to víte.

Nevyžádal jste si před koupí účetní závěrky SVJ z minulých let, ani jste nepožadoval dokumenty o existujících závazcích a pohledávkách SVJ. Tyto dokumenty Vám sice účetní nebyl oprávněn poskytnout, ale prodávající ano. Neochota odkrýt karty ohledně hospodaření SVJ signalizuje vždy vážný problém. Je to jako byste kupoval automobil bez toho, abyste k němu dostal platný technický průkaz. Věřil byste prodávajícímu že je „vše v pořádku“? Takový vůz je nejspíše nelegálně dovezený, nebo odhlášený po havárii a dodatečně opravený, nebo je kradený. Kupec to zjistí teprve dodatečně.

Jediné, co lze říci s jistotou je to, že nejste povinen nic hradit za elektrickou přípojku. Jestliže splatnost částky nastala přede dnem nabytí vlastnictví Vaší jednotky, nemáte s věcí nic společného. Neuhrazený dluh předchozího vlastníka je třeba vymáhat na něm. To si s ním musí vyřešit SVJ.

Poněkud jinak je tomu u dluhů společenství. Ručíte za ně podle spoluvlastnického podílu. Bude-li věřitel vymáhat, bude nejspíše i po Vás požadovat alikvotní částku.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.