Vložil Hubert (bez ověření), 2. Listopad 2012 - 1:22

Ahoj Lidi,

Známé závěry tepelných auditů:

Před zateplením jsou tepelné ztráty následující:

30 % Okna 30 % stěny 30 % vetrání 10 % střecha a sklepy

Po výměně oken a zateplení budovy jsou ztáty odhadovány

50 % větrání 50 % tepelé ztráty budovy

Pří výpočtu tepla se provede rozdělení na základní složku 40 – 50 % a na zbývající část se použijou koeficienty ( polohy místností a radiátorů ) a občas se pak použijou korekční jednotky +/- 40 %.

U nás v domě jsou krajní byty tzv. zvýhodněny u druhé složky a to od 6 – 53 % koeficienty polohy.

Jak tedy postupovat po zateplení s koeficienty polohy:

a.) uděláme tepelný audit

Budou okolo domu běhat různí mužíčkové s termokamerama, bude to hezky vypadat, bude hromada barevných obrázků. kterým stejně nebude nikdo rozumět. Budeme dělat kontrolní vrty do pláště budovy, aby jsme zjistily kolik ma v sobě náš panel izolačního materiálu, budeme počítat tepelné ztráty, nakonec bude matematický výpočet v lepším případě pak bude obsahovat i tzv. statistiku chyb měření. A to vše ve smyslu všem rovným dílem, ačkoliv již od dob zrušení uličních výborů KSČ se již tato hesla moc na věřejnosti neobjevujou.

b.) Můžeme udělat nějakou matematickou studii, výsledkem budou nějaké procenta. Realita je stejně taková, že pro většinu lidí byla fyzika a matematika na škole utrpením a tímto se jen jitří staré školní rány.

Závěr je stejný jako v bodě a.

c.) Prostě se na tyto koeficienty vykašleme.

Není mi známo, že např v bytovkach či domech, kde se topí elektřínou či plynem, rozvodné závody upravovaly cenu energií pro topení dle nějakých koeficientů, ačkoliv to odporuje právu všem stejným dílem.

Už samotné rozdělení teplelných ztrát budovy a dělení na základní a pohyblivou složku eliminuje větší rozdíly či nepřesnosti měření.

d.) Extrémní varianta

V panelových domech žije cca 1 milión obyvatel, na převrat a k návratu starých porádků ( snížit ceny energie a platit pouze podle podlahové plochy a jiné další vymoženosti ) to asi stačit nebude, ale můžem se o to aspon pokusit.

Co vy na to ?

Hubert

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.