Vložil lake, 15. Září 2012 - 12:50

Pane Pavle,
nerozumíme si. Vámi uváděné ustanovení § 3041 se nepoužije pro SVJ vzniklé podle dřívější právní úpravy.

Ustanovení § 3041 odst. 1 zní:
"Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti."
Dále následuje v odst. 2 sankce pro právnické osoby "uvedené v odstavci 1"

Právní povaha SVJ podle ZoVB není upravena "tímto zákonem" (nObčZ), nýbrž jiným: zákonem č. 72/1994 o vlastnictví bytů. Účinností nového ObčZ se na této skutečnosti naprosto nic nezmění. Viz § 3063.

SVJ - právnická osoba upravená novým ObčZ je zcela jiná právnická osoba, jak je zřejmé ze způsobu jejího vzniku a způsobu přijetí stanov. Podrobně jsem tento zásadní rozdíl probral v jiném příspěvku.

Z uvedeného plyne, že § 3041 se nevztahuje ani na nynější SVJ,ani na ta, která podle ZoVB vzniknou později v době od 1.1.2014 na základě § 3063. Ani další ustanovení nového ObčZ se na nynější SVJ nevztahují. Samozřejmě s výjimkou těch právních norem nObčZ, které VÝSLOVNĚ označují společenství vlastníků jednotek podle zákona č. 72/1994 Sb.

Pouhá shoda ve slovním označení neznamená ještě shodu právní. Tvrdit, že jde o jeden a tentýž typ právnické osoby by bylo totéž jako tvrdit "Mňouká to jako kočka, vypadá to jako kočka - takže je to pes podle zákona č. 89/2012 Sb.".

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.