vedení účetnictví

Vložil Haza (bez ověření), 30. Srpen 2012 - 22:49 ::

Dobrý den! Na zateplení domu si naše SVJ vzalo úvěr (nikoli jednotlivci, ale pod hlavičkou SVJ). Část vlastníků zaplatila ještě před uzavřením smlouvy na úvěr svůj podíl nákladů v hotovosti. (Úvěr byl tedy čerpán pouze na nedostávající se objem peněz.) Vlastníci, kteří nezaplatili příslušný podíl nákladů v hotovosti, splácí formou předepsaných měsíčních splátek na účet správce do DZ na opravy, údržbu a investice příslušné částky určené na stavební spoření a překlenovací úvěr. Správce tyto částky měsíčně převádí na běžný účet SVJ. Tento běžný účet byl zřízen výhradně pro účely inkasních plateb spojených s úvěrem.

Wuestenrot vede účetnictví stavebního spoření a překlenovacího úvěru vč. výpisů z účtů k 31.12. každého roku,(poplatky platí ti, kteří splácejí úvěr) a výpisy posílá správci. ČSOB vede účetnictví běžného účtu vč. výpisů z účtů za každý kalendářní měsíc(poplatky platí ti, kteří splácejí úvěr) a výpisy posílá správci.

Účetní, který nám vede účetnictví, přepisuje část údajů z účetnictví Wuestenrotu a ČSOB do účetní sestavy pohybů na účtu DZ našeho SVJ. Ze zůstatků na účtech Wuestenrotu a ČSOB odečítá kladné úroky ze stavebního spoření a běžného účtu a přeúčtovává je v položce Hospodářské výsledky na účet našeho nákladového střediska u správce, i když se tam tyto částky fakticky nevyskytují – jsou na účtech i skutečně u Wuestenrotu a ČSOB (zůstává tam celý zůstatek, vč. úroků). A ještě je tu tento fakt: úroky se vztahují pouze ke splácení úvěru, nikoli k SVJ jako celku, protože část vlastníků žádný úvěr nesplácí.

Postupuje účetní správce správně?

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.