Vložil lake, 30. Srpen 2012 - 4:06

Předpokládám, že se ptáte na platbu záloh na správu domu a pozemku podle § 15 odst. 2 ZoVB. K povinnostem vlastníka jednotky nepatří platba do jakéhosi „fondu oprav“.

Předpokládám, že celková částka „23 Kč za m2“ je podložena rozpočtem, studií životnosti a plánem oprav na více let dopředu a je stanovena přiměřeně „tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech“. Viz § 15 odst. 2 ZoVB.

Zbývá Vám pouze zjistit, zda podle Prohlášení vlastníka jste spoluvlastníkem všech společných částí domu. Jestliže je tomu tak, platit stanovené zálohy musíte. Že některé části domu z vlastního rozhodnutí neužíváte nemá na věc vliv. Platba příspěvků a záloh na správu je povinností vlastníka, nikoliv povinností uživatele.

Pokud by ve Vašem domě existovaly části společné pouze některým vlastníkům jednotek, podíleli by se na jejich opravách, údržbě a správě pouze tito vlastníci (§ 4 odst. 2 písm. c). Takový dům bývá ovšem výjimkou.

Další spíše teoretickou možností je, aby se všichni vlastníci jednotek v domě dohodli na přispívání na správu domu jinak nežli podle spoluvlastnických podílů (§ 15 odst. 1 ZoVB). Můžete se o vznik takové dohody pokusit.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.