Vložil lake, 17. Červenec 2012 - 0:46

„75% souhlasu stačí k odpojení od dodávky tepla“
Nesouhlasím. Kde se tyto fantazie berou? Nepůjde přece o žádné odpojení, nýbrž pouze o změnu dodavatele tepla.

  • Pokud nyní smluvním odběratelem tepla pro dům je SVJ, může současnou smlouvu prostě vypovědět výbor podle § 9 odst. 11 ZoVB.
  • Pokud si rozhodnutí vyhradilo shromáždění, pak postačuje souhlas více než 50% přítomných na shromáždění podle § 11 odst. 2 ZoVB.
  • Pokud smluvním odběratelem tepla je vlastník domu (jde nejspíše o smlouvu podle § 6 odst. 1 písm. (f) ZoVB), pak k výpovědi současné smlouvy je nutný souhlas všech VJ, tedy 100% (viz § 12 ZoVB).

„… na výstavbu je třeba 100%“
Jestliže má vzniknout v domě kotelna z místnosti kolaudované jako sklep, pak půjde o změnu účelu užívání stavby a souhlas všech je nutný (§ 11 odst. 5 ZoVB).

„Kotelnu vystavíme nákladem pouze souhlasících členů …“
Tedy plánujete, že kotelnu postaví SVJ do svého vlastnictví. Pak nejjednodušší a právně čisté řešení je financovat výstavbu z úvěru nebo půjčky. Tyto náklady budou pak „rozpuštěny“ v ceně dodávanéhpo tepla. To je standardní postup při kalkulaci věcně usměrněné ceny tepla. Úvěr může poskytnout banka, nebo i skupina soukromých investorů o které píšete (souhlasící vlastníci).

„… teplo nepodílejícím se vlastníkům budeme dodávat za cenu nákladovou (stejnou pro všechny) + odpisy kotelny“
Teplo přece bude SVJ dodávat VŠEM jednotkám v domě. Nejen „nepodílejícím se vlastníkům“. A cena za teplo musí být kalkulována stejná pro všechny odběratele. Budete ji počítat jako věcně usměrněnou cenu tepla podle metodiky Energetického regulačního úřadu. Do nákladů budou zahrnuty i náklady na splácení úvěru či půjčky.

„… odpisy kotelny, které nám budou tvořit rezervu ve fondu oprav“
To pletete hrušky s jablky. Odpisy majetku a tvorba rezervy v účetnictví jsou dvě odlišné věci.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.