Vložil Pavel, 7. Červenec 2012 - 11:24

Martine,

ten účelový článek znám. Paní notářka má příjmy při převodu bytů a tak píše, jak se jí to hodí. Pouze oceňuji, že jako jedna z mála ví, že osobní vlastnictví bytu neexistuje.

Ve svém článku opoměla informovat např. o tom, že daň z nemovitosti je u SVJ vyšší než u družstva. Přitom se připravuje další zvýšení daně z nemovitostí.

Na druhou stranu přiznala, že daň z převodu nemovitostí se u převodu práv a povinností ve družstvu neplatí. U bytů v SVJ to od příštího roku bude znamenat 4%.

SVJ je samozřejmě výhodné pro osoby které chtějí s bytem nakládat bez ohledu na sousedy. Např. si v něm zřídí ubytovnu pro zahraniční dělníky. To v družstvu nejde, v SVJ ano.

Asi netušíte jak pracné je v SVJ zajistit souhlas s opravou či rekonstrukcí atd. V družstvu o tom rozhoduje pouhá většina.

Asi málo čtete na tomto webu jaké jsou v SVJ problémy. Většina těchto problémů se v družstvu nevyskytuje a pokud se vyskytnou tak jsou snadněji řešitelné.

V družstvu se lépe vymáhají nedoplatky za nájemné. V SVJ je s vymáháním příspěvků a částek za služby daleko větší problém.

Nechci malovat čerta na zeď, ale pokud by se družstvo dostalo do insolvence, zůstane alespoň nájemní smlouva a střecha nad hlavou. Pokud bude předlužené SVJ mohou přijít členové o jednotky a mohou jít spát pod most.

Asi netušíte, jak rozpolcená je judikatura k paskvilu s názvem ZoVB. Výbor potřebuje k zajištění provozu SVJ daleko vyšší právní znalosti než u družstva. No a proto často musí konzultovat s právníky. Už tušíte, oč autorce šlo?

Družstvo je z hlediska osob, které chtějí „pouze“ bydlet výhodnější. SVJ je výhodnější z hlediska osob, které chtějí s bytem nakládat, ať ho pronajímat, prodávat, vzít si na byt úvěr. Jakých lidí je v domě většina? Většinou se vyskytně nějaký jedinec, který chce prodat byt nebo si na něho vzít úvěr a ten neinformovaným sousedům nakuká, jak je výhodné být zapsaný na katastru. Není to pravda.

Hezký den!

Pavel

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.