Vložil lake, 28. Červen 2012 - 23:07

Ano, budoucí náklady na správu včetně oprav a údržby můžete řešit tak, že vyzvete vlastníky jednotek k uhrazení vzniklého výdaje společenství. Pokud někdo na výzvu nezaplatí, je možno mu naúčtovat kromě úroku z prodlení také vzniklé náklady (např. náklady na bankovní půjčku k překlenutí finanční nedostatečnosti SVJ). Lze vymáhat i soudně.

Citoval jste ze stanov: "Člen společenství, společnost Zelená terasa, s.r.o., (...) není povinen přispívat do fondů společenství, neboť není a nebude uživatelem bytových jednotek"

(1) Článek ve vašich stanovách je neplatný pro neurčitost.
Společenství nemá žádné fondy. Deklarace že vlastník jednotky není povinen přispívat do neexistujících fondů nemá žádný vliv na jeho zákonnou povinnost přispívat na správu domu a pozemku podle § 15 odst. 1 ZoVB.

(2) Článek ve vašich stanovách je absolutně neplatný pro rozpor se zákonem.
Přispívání na správu domu je zákonnou povinností vlastníka a odvíjí se od vlastnictví jednotky. Nikoliv od užívání či neužívání jednotky. Zda společnost Zelená terasa, s.r.o. některé své jednotky užívá je tedy pro věc bezvýznamné. Je jistě mnoho vlastníků jednotek, kteří je sami neužívají (např. proto, že jednotku pronajímají, nebo ji ponechávají prázdnou k budoucímu prodeji). To je samozřejmě nezbavuje jejich zákonných povinností.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.