Vložil lake, 24. Červen 2012 - 4:16

Miloš napsal: "Jsou všichni ti, co se pojišťují, ustrašení právní analfabeti a vyhazují peníze oknem?"
Ano, samozřejmě. Pane Miloši, divím se, že se divíte. Agent pojišťovny vám prodal pojistku. Cíle bylo dosaženo: SVJ platí a o to hlavně šlo. Vaši pojistku neznám, ale dám vám tři otázky:

• Sdělil Vám agent pojišťovny při uzavírání "pojištění členů výboru na zodpovědnost", že člen statutárního orgánu SVJ nenese zákonnou odpovědnost, kterou Obchodní zákoník ukládá členům statutárního orgánu právnické osoby? Řekl vám agent na rovinu, že neexistuje právní předpis, který by takovou odpovědnost členům výboru SVJ ukládal?
Samozřejmě vám to neřekl, že ano.

• Sdělil Vám agent pojišťovny, že člen statutárního orgánu SVJ nenese právní odpovědnost za způsobenou škodu při výkonu funkce? Při škodě vzniklé činností členů výboru při výkonu funkce platí, že tuto škodu vždy způsobilo přímo SVJ - právnická osoba (§ 420 odst. 2 ObčZ). Škůdcem tedy není člen statutárního orgánu SVJ a náhradu škody podle ObčZ na něm nelze vymáhat.
Řekl Vám to agent pojišťovny při uzavírání smlouvy?

• Z pojistky členů výboru nebude pojišťovna nikdy nic hradit, protože škodu vždy způsobil někdo jiný. Pojištěna proti škodě by musela být přímo právnická osoba - společenství vlastníků jednotek. Nikoliv členové výboru SVJ.
Řekl Vám toto agent při uzavírání pojistné smlouvy?

Pro pojišťovnu jde tedy o velmi výhodnou pojistku: peníze dostává pravidelně, ale plnit z takové pojistky nikdy nebude. V reálu se toto (zbytečné) pojištění někdy kombinuje s pojištěním odpovědnosti SVJ - právnické osoby a s pojištěním domu (tato pojištění samozřejmě nejsou zbytečná).

Podrobnější vysvětlení, které Vás zajímá, jsem napsal v příspěvku Člen výboru neodpovídá za škodu způsobenou při výkonu funkce.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.