Vložil N. Klainová (bez ověření), 21. Červen 2012 - 9:16

Výše minimálních měsíčních příspěvků na správu (nesprávně do tzv.“fondu oprav“) je stanovena zákonem viz § 15 odst. 2 ZoVB: ….“Výši záloh si určí vlastníci jednotek usnesením shromáždění dopředu tak, aby byly kryty předpokládané náklady, které bude nutné vynaložit v následujících měsících i v dalších letech.“…..

Kolik bude nutné vynaložit na úhradu nákladů právě ve Vašem SVJ Vám nikdo cizí nepoví. Poradit si musíte sami. Ideální je následující postup:

Výbor zjistí, jaké opravy, případně rekonstrukce bude nutné provádět v nejbližších měsících a letech, sestaví plán oprav a rekonstrukcí.

Shromážděním schválený plán oprav a rekonstrukcí promítne výbor do rozpočtu nákladů na správu.

V rozpočtu nákladů na správu budou i další náklady, např. na odměny členů orgánů SVJ, na bankovní poplatky, na pojištění domu, na prohlídky a revize, dále drobné režijní náklady, např. na kopírování, kancelářské potřeby, na drobnou údržbu, na úklidové prostředky atd. Bude-li některé činnosti správy vykonávat externí správce, přibudou v rozpočtu náklady na odměnu správci. Podobně je to s úklidem. Jinak bude vypadat rozpočet SVJ, ve kterém si uklízejí vlastníci sami a jinak v SVJ, kde uklízí externí firma.

Rozpočet nákladů na správu musí být rovněž schválen shromážděním vlastníků jednotek.

Není-li v SVJ uzavřena dohoda podle § 15 odst. 1 ZoVB, budou vlastníci přispívat na správu zálohově podle spoluvlastnických podílů odvozených od plochy jednotek.

Výpočet měsíčních příspěvků na správu:

Roční rozpočtované náklady se vynásobí spoluvlastnickými podíly a vydělí 12 měsíci.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.