Vložil lake, 26. Květen 2012 - 2:12

Paní Bartošková, napřed si zjistěte, zda provozování výtahu je v SVJ vedeno jako služba, nebo se náklad rozpočítává jako náklad na správu domu. K tomu nahlédněte do usnesení shronáždění, popř. do pravidel rozúčtování služeb, která jsou platná ve vašem SVJ. My nic z toho neznáme.

Napsala jste „Doposud vlastníci přízemních bytů neplatili za běžný provoz výtahu.“ Pak se dá předpokládat, že tento způsob rozúčtování nákladů schválili vlastníci jednotek konkludentně (svým konáním či nekonáním). Změna současného pokojného stavu by byla možná pouze na základě § 11 odst. 4 ZoVB (schválení jiných pravidel tříčtvrtinovou většinou hlasů na usnášeníschopném shromáždění).

Upozorňuji, že taková změna pravidel by mohla platit pouze do budoucna. Nikoliv zpětně. Podejte tedy reklamaci vyúčtování a neplaťte do jejího vyřízení doplatek.

Pokud nebyla přijata nová pravidla k rozúčtování služeb podle § 11 odst. 4, nehraďte ani nově stanovené zálohy týkající se výtahu. Jestliže vlastníci přízemních bytů podle současného stavu nehradí provoz výtahu, pak stanovení jakékoliv zálohy na tuto úhradu je v rozporu s právem.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.