Vložil PetrS, 18. Květen 2012 - 8:34

Velmi děkuji za Vaše reakce a doplňuji odpovědi.

VJ nemají uzavřené žádné samostatné smlouvy o odběru tepla, jsme tedy koneční spotřebitelé. TUV se ohřívá ve společné kotelně před kalorimetry jednotlivých bytů a proudí společným potrubím.

Náklady byly rozděleny na vytápení 60% a ohřev TUV 40% na základě pravidel pro rozúčtování, která se schválila na první schůzi Shromáždění. Developer, správce a předseda SVJ v jedné osobě tam měl pohodlnou většinu, ale i ostatní proti návrhu těchto pravidel neměli námitky, protože nikdo neuměl předpovědět, jaké budou celkové náklady ani jaký to bude mít vliv na konečné rozúčtování. Žádné měření mimo topné období se neprovádělo.

Náklady TUV se dále rozúčtovávají v poměru 70% spotřební složka a 30% základní. U nákladů na vytápění je to v poměru 60% spotřeba a 40% základní složka. Developer na základní složku ve svém výpočtu skutečně „zapomněl“ a byla to první chyba, na kterou jsem ho včera upozornil. Výpočet přepracovali, náklady pro náš byt se tak o něco snížili ze 40.700 pouze na 39.291. Další chybu, na kterou se snažím upozornit je, že účetní použila pro vyčíslení nákladů na plyn za 2.pol 2011 zaplacené zálohy, nikoliv spotřebu podle finální faktury, kterou dostali až v průběhu května 2012. Pokud by se toto uplatnilo, znamenalo by to pro náš byt podle mých propočtů další snížení na 34.635,– ale i tato částka mi přijde nepřiměřená. Chystám se výpočet dál kontrolovat a analyzovat. Snažím se najít další chybu, ale zatím se přikláním k tomu, že výši této částky způsobuje nerealistické rozdělení nákladů za plyn mezi TUV (40%) a vytápění (60%). Neúměrně vysoké nedoplatky mají i další byty – povětšinou to jsou byty, kde se alespoň po část roku skutečně bydlelo a mají „normální“ náměry TUV. Vedlejší byt 79m2 obývaný rodinou 2+1 jen od října do prosince 2011 má náklady na teplo vypočtené na 14.772 a takových případů je více. Ovšem byty, kde se bydlelo méně (a bydlí tam např. jen jeden člověk) doplatky vyměřené nemají, nebo jen velmi malé. Podle mně by za spravedlivého výpočtu měli mít přeplatky, ale to si možná neuvědomují (zatím). Když jsem započítal skutečné náklady za plyn (ne zálohy) a cvičně zkusil změnit poměr rozúčtování nákladů za plyn na 10% TUV a 90% vytápění, vychází náklady na náš byt za 13 měsíců na 26.700, u souseda na 6.353 za 3 měs. Když takový 10:90 výpočet porovnám s variantou 40:60, je to pro všechny úspora, kromě neobsazených bytů. Náklady na byt 26.700 za 13 měs. přepočítané na rok jsou 24.546, což je myslím na byt 103m2 stále hodně, ale nevím, co kde dál najít (zatím). Předem mnohokrát děkuji za další rady.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.