Vložil lake, 18. Květen 2012 - 6:34

Pane Petře,
v první řadě si ujasněte, zda náklady se rozúčtují podle vyhlášky č. 372/2001 Sb. (jste „konečný spoptřebitel“), nebo má každý VJ uzavřenu spotřebitelskou smlouvu o odběru tepla přes vlastní fakturační kalorimetr (jste „odběratel“).

Dále je potřeba vědět, zda teplá voda se ohřívá v jednotce (za kalorimetrem), nebo je připravována centrálně ve výměníku v kotelně a proudí cirkulačním potrubím.

Zjistěte jakým postupem byly rozděleny celkové náklady mezi vytápění a ohřev TUV. Správný postup je měřením mimo topné období, který jediný postihne odeděleně vliv cirkulace a vliv odběru TUV. Požadujte sdělení podle jakých konkrétních měřidel se toto zjišťovalo, zda podle spotřeby mimo topné období nebo nebo výpočtem a podle kterého ustanovení kterého právního předpisu rozúčtovatel postupoval). Až to zjistíte, napište to laskavě sem.

Pokud se postupuje podle vyhlášky č. 372/2001 Sb., pak zkontrolujte správnost vyúčtování. Jako první krok se soustřeďte na to nejjednodušší: zda rozúčtovatel nezapomněl počítat i pro neobsazené byty základní složku nákladů na vytápění ve výši od 40% do 50% a základní složku nákladů na ohřev TUV ve výši 30%. Bývá častým trikem, že rozúčtovatel-developer „zapomene“ na základní složky.

Rozúčtování pak zkontrolujete tak, že požádáte o podklady a podle nich provedete výpočet. K tomu budete potřebovat

  • všechny údaje použité při rozúčtování (náměry, podlahové plochy, započitatelné podlahové plochy, použité korekce a koeficienty),
  • pravidla pro rozúčtování tepla pro Váš dům podle § 11 odst. 4 ZoVB nebo podle Prohlášení vlastníka,
  • pravidla pro rozúčtování TUV pro Váš dům podle § 11 odst. 4 ZoVB nebo podle Prohlášení vlastníka.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.