Vložil lake, 11. Květen 2012 - 9:21

Pane Michale,
správně jste napsal, že financování akce má být jasné na samém počátku. Případ s balkony ve vašem domě je přesná ukázka toho, jak se nemá postupovat. Vy teď máte nějaká neoprávněná očekávání a domníváte se, že vlastníci větších bytů chtějí nějak zneužít svého postavení. Není tomu tak.

Balkony jsou (jak píšete) ve vlastnictví vlastníků jednotek. Z toho je nutno vyjít. Náklad na svůj balkon tedy nese každý sám za sebe. To platí bez ohledu na to, zda stavebníkem je Franta Šramota nebo SVJ. To je standardní postup a mělo to jasně být řečeno na samém počátku akce.

Je samozřejmě možné dohodnout se na jiném způsobu hrazení nežli podle skutečných nákladů na jednotlivé balkony (např. podle délky nosu, nebo podle výše platu, nebo podle spoluvlastnických podílů atd.) To je právně v pořádku, jestliže s tím vyjádřili souhlas všichni.

Je možné dohodnout se, že nové balkony se stanou novou společnou částí domu - pak by se jednoznačně všechny konstrukce hradily podle spoluvlastnických podílů. Vnutit vlastníkovi jednotky spoluvlastnictví všech nových balkonů namísto výlučného vlastnictví jeho balkonu však nelze.

Společenství není oprávněno o nynějších balkonech vůbec hlasovat: nemá totiž zákonné oprávnění rozhodovat o částech domu, které nejsou společné a které tedy nemá ve správě (§ 9 odst. 1 ZoVB). SVJ zkrátka nemá se soukromými balkony nic společného (kromě toho, že bude stavbu provádět jako stavebník a zajistí její financování).

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.