Vložil lake, 8. Květen 2012 - 13:34

Pane ipad,
podle Vašeho popisu by se mohlo jednat o trestný čin podle § 254 trestního zákoníku "Zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění".
Tohoto trestného činu se dopustí osoba, která "... účetní knihy, zápisy nebo jiné doklady změní, zničí, poškodí, učiní neupotřebitelnými nebo zatají, a ohrozí tak majetková práva jiného nebo včasné a řádné vyměření daně (...)".

Pro trestnost postačí, že došlo k ohrožení Vašich majetkových práv. Není nutno dokládat, že Vám vznikla škoda, ani jaká je její skutečná výše.

Tohoto trestného činu se může dopustit jak fyzická osoba, tak právnická osoba. Stíhání může být vedeno zároveň proti oběma - proti fyzické osobě (např. proti členům výboru) i proti právnické osobě (SVJ) podle zákona č. 418/2011 Sb.

Pro trestní stíhání právnické osoby není překážkou, jestliže se nepodaří zjistit která konkrétní fyzická osoba jednala tak, že zkreslila údaje o stavu hospodaření a jmění. Není tedy nezbytné zjistit kdo se dopustil protiprávního jednání - zda to byl statutární orgán, člen statutárního orgánu, jiná osoba vykonávající kontrolní a řídící činnost, zaměstnanec či osoba v obdobném postavení, účetní, smluvní správce atd.

Nejnižším trestem pro fyzickou osobu je odnětí svobody až na dvě léta nebo zákaz činnosti. U právnických osob se ukládá namísto odnětí svobody peněžitý trest v denní sazbě 1000 až 2000000 Kč. Při určení výše denní sazby zohlední soud majetkové poměry právnické osoby.

lake

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.