Vložil Anonymous, 31. Říjen 2007 - 18:31

Pane Filipe, dovolím si uvést Vás trochu do obrazu.

Problémem majetku SVJ se zabývám od roku 2004, tj. od doby, kdy připomínkuji návrhy ZoVB.

Ve Sdělení MF je na konci bodu 5 uvedeno, že při pořízení dlouhodobého majetku k účelům správy domu nepostupuje SVJ podle postupů účtování pro nevýdělečné organizace.

Paní Ing. Neplechová to vysvětluje ve svých publikacích Účetnictví pro bytová družstva a SVJ od A do Z. Ve vydání z roku 2003 uvádí na str. 86, že majetek pořízený z finančních prostředků členů SVJ je v jejich spoluvlastnictví, v rozvaze se neobjeví, doporučuje se účtovat na podrozvahových účtech.

Doporučené postupy MF byly převzaty a publikovány i jinde, např. Ing. Zuzana Toufarová publikovala postupy účtování v Metodických aktualitách Svazu účetních, moje maličkost se vyjadřovala ke stejnému problému v publikaci SVJ vydané nakladatelstvím Bilance.

Avšak názory na majetek SVJ se mění. V návrhu ZoVB se už v § 48 odst. 1 uvádí, že zálohově poskytnuté příspěvky jsou příjmem SVJ. Navrhovaná definice příjmů SVJ se v průběhu připomínkového řízení několikrát změnila. Pravděpodobně jde o poslední verzi, která půjde do vlády.

Buďto se s tím smíříte, nebo budete protestovat a trvat na tom, že si přejete, aby SVJ i nadále pouze spravovalo majetek vlastníků, tak jak si to přeji já a jak to opakovaně sděluji přímo na MMR.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.